Elektrické kráječe potravin
Větší komfort v kuchyni
Jaký by měl být ten nejlepší? Tak především by samozřejmě měl co nejlépe krájet co největší množství různých surovin. Měl by bez problémů krájet sýry o různé tučnosti. Měl by zvládat například tvorbu tenkých koleček trvanlivých salámů, či sušené šunky i mnoho dalších věcí. Velkou výhodou je, že na rozdíl od ručního zpracování ty nejlepší kráječe vytváří plátky přesně tak široké jak potřebujeme. V mnohé rodině se proto již stal nezbytným pomocníkem, který nejen urychluje práci, ale vzhledem k strojové rovnoměrnosti působí na talíři zpracované potraviny i mnohem lépe.
Co je nejdůležitější
Špičkový kráječ by měl být především z kvalitního materiálu s výraznou převahou kovu. Měl by mít dílensky perfektně zvládnutý přesný pojezd vozíku, dostatečný prostor pro zasunutí nádoby pro nakrájené potraviny a především precizní nůž, který krájení velmi usnadní. Takové řešení potřebuje i relativně velké náklady a v konečném stavu se tak výrazněji promítne do vyšší koncové ceny. Ta je většinou akceptovatelná pro profesionální použití v náročném mnohahodinovém zatížení, ale ne pro kuchyni doma. Proto má většina „rodinných“ kráječů různé kompromisy. Někdy to nevadí, u některých modelů je ale „šetřením“ více či méně zhoršena funkčnost či komfort.
Nejlacinější modely jsou převážně z plastu. A to nejen v oblasti „pláště“, ale často i v mechanických dílech. To vede obecně k horší přesnosti, ale také například k většímu odporu při pojíždění vozíku. V neposlední řadě se také dříve opotřebují. Dalším důležitým prvkem je stavba kráječe. Lepší modely mají často výrazně asymetrickou stavbu. Podstavec s horním dílem kráječe je spojen pouze v jedné části, plocha na umístění krájených potravin je „ve vzduchu“ a pod ní je komfortní prostor pro zasouvání i větších nádob na nakrájené produkty. Jiným méně náročnějším řešením je použití podstavce rozděleného na dvě části umístěné v kraji kráječe. Nádoba na nakrájené produkty se zasouvá mezi ně. Třetím absolutně nejlevnějším řešením je nůž umístěný daleko od hrany vnější hrany kráječe. Zatímco při krájení pečiva to není žádný problém, tak například u salámu ukrojená kolečka padají na plochu „strojku“ a posléze je nutno jej přemístit do připravené nádoby.
Dalším velmi oblíbeným trendem je nakloněná pracovní plocha. Ta umožňuje menší přítlak na krájené produkty a zároveň nakrájené plátky padají snadněji do připravených nádob.
Jak jsme testovali
U všech modelů jsme se zaměřili především na sílu a kvalitu řezu zpracovávaných surovin. Krájeli jsme například 15% , 30% a 45% sýry. Podrobně jsme se zaměřili například na možnost co nejtenčích plátků trvanlivých salámů. Právě tady se nejlépe ukáže kvalita nože a přesnost mechanického zpracování . Zatímco nejlepší modely vytvořily kolečka velmi tenká s minimálním rozdílem šířky jednotlivých plátků, jiné vůbec pravidelné jemné plátky po celém obvodu nebyly schopny zhotovit. Další důležitou věcí, která nás zajímala je konstrukce pohyblivých částí pracovní krájecí plochy (vozíku). I tady byl často značný rozdíl. U některých bylo nutno vynakládat větší energii na pojezd. Naopak některé vozíky měly v dráze velkou vůli, tedy vlastnost, která znesnadňuje přesnost vlastního krájení. Zkoušeli jsme také jak se pracuje s různými systémy spouštění kráječe. I zde byly značné rozdíly. Škoda, že žádný z modelů nebyl vybaven tlakovým spínačem na vozíku, který spustíte lehkým tlakem jako je to u většiny vyšších řad. Ty instalované zde instalované měly všeobecně problém s komfortem.
Ritter E16 (ElektroCR)
- Příkon: 65W
- Hmotnost: 2,6 kg
- Konstrukce: 2x podstavec v krajích
- Tlouštka řezu: až 20 mm
- Pracovní deska: nakloněná
- Rozměry: (VxŠxH) 230x225x335
Značka Ritter patří k německým výrobcům, kteří kráječe již tradičně umí. Také tento model, byť z hlediska značky v nižší cenové třídě, nezklamal. Krájí vše bez problémů. Dobře drží nastavenou tloušťku řezu. Je jediný, který se přiblížil kvalitě v oblasti řezu velmi tenkých plátků vítěznému Graefu Evo 22. I když není řešen asymetrickým podstavcem, jeho „nohy“ umožňují pod krájené produkty umístit dostatečně velkou nádobu. Jeho výhodou je i „vozík“ s nakloněnou rovinou. Spouští se buď momentovým spínačem či spínačem pro trvalý provoz. K dispozici je i bezpečnostní pojistka. Dalšími výhodami je kompaktní konstrukce a stabilita při krájení. Naopak při práci především s tvrdšími salámy je patrné, že by mu slušel silnější motor. Není to však nikterak dramatické. Vzhledově nevybočuje, není to ani žádná designová bomba, ale nevypadá špatně. Hlavním rysem je kvalitní a seriózní provedení s použitím převážné časti kovových dílů.
Značka Ritter patří k německým výrobcům, kteří kráječe již tradičně umí. Také tento model, byť z hlediska značky v nižší cenové třídě, nezklamal. Krájí vše bez problémů. Dobře drží nastavenou tloušťku řezu. Je jediný, který se přiblížil kvalitě v oblasti řezu velmi tenkých plátků vítěznému Graefu Evo 22. I když není řešen asymetrickým podstavcem, jeho „nohy“ umožňují pod krájené produkty umístit dostatečně velkou nádobu. Jeho výhodou je i „vozík“ s nakloněnou rovinou. Spouští se buď momentovým spínačem či spínačem pro trvalý provoz. K dispozici je i bezpečnostní pojistka. Dalšími výhodami je kompaktní konstrukce a stabilita při krájení. Naopak při práci především s tvrdšími salámy je patrné, že by mu slušel silnější motor. Není to však nikterak dramatické. Vzhledově nevybočuje, není to ani žádná designová bomba, ale nevypadá špatně. Hlavním rysem je kvalitní a seriózní provedení s použitím převážné časti kovových dílů.
- kvalitní řez
- vozík s nakloněnou rovinou
- kvalitní provedení
- stabilita
- nižší výkon motoru
Graef Evo E22 (Euronics)
- Příkon: 45 až 170W
- Hmotnost: 4,1kg
- Konstrukce: 1x asymetrycký podstavec
- Tlouštka řezu: 0 -20 mm
- Pracovní deska: vodorovná
- Rozměry: (VxŠxH) 225x237x343
Graef je letitou stálicí v oblasti kráječů v profi domácích modelech. Do této třídy patří i testovaný Evo E22. Nedávno jsme testovali černý (E20), který je dražší pro svou barvu, kterou výrobce prodává jako exkluzivní. To jsme moc nechápali do doby, kdy jsme poprvé spatřili klasickou variantu. Zatímco některé vyšší modely vynikají špičkovým propracovaným estetickým designem, což se dá říci i o černé variantě, šedivý Evo 22 nás tedy opravdu nenadchl. Skládá se ze tří „šedých“. Kovová část je do béžova, plast jiného odstínu je nepřiměřeně lesklý a sklo sloužící jako podstavec má odstín opět jiný. Naštěstí vás nezklame technika. Řez je perfektní i s využitím minimální síly. Po této stránce nejlepší ze všech testovaných. Zásadním znakem je robustnost a kovové konstrukční prvky. Tento model má k dispozici i dva krájecí kotouče. Klasický univerzální a druhý hladký. U značné části potravin není rozdíl veliký. Hlavní je však při krájení tvrdých sýrů a šunky či syrového masa. Bajonetový systém výměny je velmi rychlý a propracovaný. Tedy přesto, že černý model je mnohem hezčí, ten šedivý za obdobnou cenu díky dvěma kotoučům umožňuje větší komfort.
- perfektní řez
- robustnost
- kvalitní provedení
- asymetrický podstavec
- dva kotouče
- vyšší cena
- nedůsledné barevné provedení
Philco PHFS 8000 (Mall)
- Příkon: 150 W
- Hmotnost: 3, 25 kg
- Konstrukce: 1x asymetrycký podstavec
- Tlouštka řezu: udávaná 0 až 22 mm
- Pracovní deska: vodorovná
- Rozměry: (VxŠxH)
Svým tvarem a velikostí patří mezi klasické kuchyňské kráječe. Mimo testovaného Graefu jediný model v testu, který má asymetrický podstavec a umožňuje komfortní manipulaci s miskou či talířem na nakrájené potraviny. Také většina dalších prvků je většinou z kovu. Kráječ je robustní. Výborné jsou protiskluzné nožičky, které také napomáhají ke komfortní práci bez zbytečného nežádoucího pohybu. K pozitivům ještě přispívá plynulá regulace otáček, kterou používají většinou daleko dražší modely. Spínací systém má dva režimy – pulzní a trvalý chod. Také cena je na použité materiály a konkurenci v zajímavém poměru k užitným vlastnostem. Zatímco pečivo či širší plátky řeže bez sebemenších problémů horší je to jen při práci s těmi velmi jemnými. Důvodem je relativně větší hrubost zubů dodávaného nože. To je také jediné proč jinak sympatický model nezamířil výše.
- robustní konstrukce
- asymetrický podstavec
- plynulá regulace otáček
- horší tenký řez
Concept KP 3530 (Electro comfort)
- Příkon: 130 W
- Hmotnost: 2,5 kg
- Konstrukce: 2x podstavec v krajích
- Tlouštka řezu: 0 – 25mm
- Pracovní deska: nakloněná
- Rozměry (VxŠxH) 25 x 26 x 35 cm
Tento model pro nás zdaleka není neznámý. Je v podstatě jediným který „přežil“ z minulého testu před třema lety do současnosti. Zatímco špice evropského pelotonu Graef, Ritter obměnily modely, (ti co v našem testu neuspěly shodou okolností nebo vzhledem ke kvalitě své výrobky přestali nabízet) Elko Valenta s modelem Concept KP 3530 nejen „přežilo“ ale vede si velmi dobře. Kráječ je designově nejen povedený, ale je i velmi dobrý po stránce ergonomické. To platí například i o kolečku na regulaci šířky záběru. Konstrukce vychází z koncepce nakloněné roviny. Ta umožňuje, že ukrojený plátek suroviny odpadává pod úhlem menším než 90 stupňů. Je to výhodné i proto, že nemusíte tolik surovinu přitlačovat a práce je tak pohodlnější. Na druhé straně to není nic zásadního. Záleží na celkové konstrukci. I když není na rozdíl od Graefu postaven asymetricky na jedné noze, pracovní upevnění po krajích, má dostatečný odkladní prostor i pro hluboké talíře. Vlastnosti jsou vyvážené a zvláště v krájení tenkých plátků tvrdých trvanlivých salámů je výsledek excelentní.
- moderní design
- kvalitní řezy i úzkých plátků
- výborný poměr cena výkon
- kratší kabel
Bosch MAS 4000 (Alza)
- Příkon: 100 W
- Hmotnost: 1,608 kg
- Podstavec: ne
- Tlouštka řezu: do 17mm
- Pracovní deska: vodorovná
- Rozměry: (VxŠxH) 19,5 x 10,2 x33
Do testu jsme chtěli zařadit i jeden levný model, abychom se přesvědčili, zda má smysl dávat za kráječ větší sumu či zda je to zbytečné. Vybrali jsme proto tento plastový model, abychom v přímém srovnání mohli porovnat odlišnosti. Výsledky jsme byli překvapeni. Tam kde jsme očekávali, že levný plasťák zcela propadne relativně uspěl nad očekávání. Tam, kde jsme větší problémy nečekali paradoxně zklamal.
Nejzajímavějí je, že tento absolutně nejlevnější model opravdu krájel a to i relativně jemné plátky. I když teprve poté co jsme chvíli „manévrovali“ s regulací nastavení šířky řezu. Když jsme chtěli nastavit nejtenčí řez většinou regulace vypadla z vodících drážek a nesnadno se vracela do pracovní polohy. Druhým velkým problémem je naprostá nechuť tohoto modelu setrvávat při práci v původní poloze. Tedy vehementně cestuje po lince. Jediná možnost je strojek opřít o zadní stěnu linky. Třetím problémem je absence prostoru pod nožem. To vede k tomu že například krájený salám nejdříve spadne na spodní část, kde se jednotlivá kolečka vrší a musí se ručně přemístit. Výsledkem je zjištění, že sice s tímto modelem lze nakrájet relativně slušně i velmi tence. Na druhé straně však s výrazně horším komfortem než u ostatních modelů.
- nízká cena
- kvalitní nůž
- lze jej složit
- nastavení řezu
- celkové provedení
- silná klouzavost
- minimální stabilita