Multifunkční hrnce – Ne každý příjemně překvapí
Kdo by nechtěl věnovat vaření podstatně méně času a zároveň jísti zdravěji a chutněji než dříve? A k tomu při použití i co nejméně domácích strojů, abychom z kuchyně neudělali nepřístupné skladiště.
Jedním z řešení je multifunkční hrnec, ve kterém se dá ledacos uvařit a upéct často i za použití páry, která může výrazně vylepšit hotový „výtvor“. Na druhé straně, ten kdo si takového pomocníka koupí nemůže spoléhat na to, že bude všespasitelný. Zastane hodně práce, ale tak jako většinou, je nutné ho nejdříve dobře poznat. Pozitivní výsledek se pak dostaví v mnoha ohledech. Jednou z nejdůležitějších vlastností, alespoň dle našeho názoru, je určitá standardizace přípravy pokrmů. Tedy vyzkouším svůj oblíbený pokrm, doladím a pak ho mohu dělat v podstatě stejně či obdobně mnohonásobně za sebou. Na druhé straně domnívat se, že zcela nahradí multifunkční troubu, či dokonce konvektomat je zcela naivní.
Jak hrnec vybrat
Přes to, že se značná část hrnců na trhu nazývá „multi“ nebo 7 či 8 v jednom, bývá často mezi nimi značný rozdíl. I když jakž takž udělají vše, některé disciplíny jim jdou lépe a jiné hůře. Proto je ideální, když si nejdříve ujasníme, která jídla děláme častěji a která méně. Chceme-li jíst zásadně zdravě, nebo jestli je nám to jedno. Zatím jsme neobjevili model, který by měl na 100% vyrovnané vlastnosti, které je výrobce deklaruje. Některé jsou například o trochu více ochotné pracovat výborně s párou, jiné jsou zas sice „rozené“ fritézy, ale právě třeba pečení v páře je pro ně jen těžko zvládnutelnou činností. V neposlední řadě je pak velmi důležité do jaké míry chceme zvládnout počáteční, někdy náročnější učení. Test ukázal, že u technologicky vyspělých modelů musíme nejdříve věnovat více času prostudování návodu, či vyzkoušet několik variant či kombinací. Za to jsme pak odměněni kvalitními pokrmy a hlavně pak při dalším vaření či pečení minimalizací kontroly probíhajícího procesu. Naopak ty „hloupější“ které často ovládají pouze triviální funkce a musíme většinou hlídat stále.
Jak jsme testovali
Ještě více než v ostatních testech jsme se věnovali praxi. Proto jsme detailně vařili nejrůznější pokrmy, ať již doporučené či naše vlastní. Často jsme narazili na skutečnost, že návody a praxe mohou být dost odlišné. I zde však byly značné rozdíly. Zatímco u některých modelů stačila relativně malá korekce času či teploty u jiných bylo kvalitní a chutné zhotovení výsledného pokrmu značně složitější. Zatímco všechny modely v testu se honosily tím, že vaří i v páře, v praxi byly výsledky velmi odlišné. Nejvíce se dařilo právě těm technologicky nejvyspělejším.
Petr Řezáč
Tefal RK 705138 ( Euronics )
- Příkon: 750 W
- Objem: 5 litrů
- Pracovní povrch: keramika (vhodné do myčky)
- Displej: ano
- Srozumitelnost návodu: částečná
- Počet funkcí: 12
Velmi podobný model testovanému Philips, se kterým „vládli“ testu. Stejná koncepce a obdobné vlastnosti. Displej je také dostatečně veliký a jasný a programování relativně snadné. Na rozdíl od jmenovaného modelu zde není možnost regulovat teplotu, která striktně odpovídá nastavenému programu. Sympatická je velmi kvalitní pracovní keramická plocha v nádobě. I zde je univerzalita velmi vysoká a pokrmy patří k velmi dobrým. Příjemný je receptář, kde je zhruba na jedenácti stránkách množství zajímavých receptů. K horším stránkám patří provedení návodu. Nejen, že není nejsrozumitelnější, ale velikost jeho „mikroskopického“ písma výrazně brání k prostudování potřebných informací.
- Univerzalita
- Výborná informatika
- Dobrá práce v páře
- Velmi plastový design
Zelmer EK 1300 (Megaelektro )
- Příkon: 820 W
- Objem: 4l
- Pracovní povrch: nepřilnavý povrch
- Displej: ano
- Srozumitelnost návodu: částečná
- Počet funkcí: 8
Na první pohled je koncepčně i vzhledově podobný Philipsu či Tefalu. Nepůsobí lacině, používá osvědčenou koncepci. Horší situace nastane ale v momentu, kdy se s ním pokoušíte pracovat. Zatímco oba jmenované modely používají displej složený pouze se svítících číslic s doplňujími LED diodami, pod kterými jsou fixně uložené názvy programů, Zelmer šel, na rozdíl od designu technicky vlastní cestou. Veškeré údaje jsou uvedeny na konstrukčně starém plošném displeji s minimálním kontrastem a s obrovským množstvím titěrných písmenek. Výsledek je tak zcela nepřehledný. A to i když po ostatních stránkách není výrazně horší než ostatní modely v testu. Tento zásadní problém v ovládání a kontrole jej zbytečně výrazně sráží. I když cena kolem 1500 Kč působí přívětivě. Právě náročné ovládání a velmi špatný displej může tuto radost z ušetření lehce pokazit. To je také důvodem, proč tento model umístil v testu daleko hůře, než by s dobrým displejem mohl.
- Univerzalita
- Špatně čitelný displej
- Náročnější ovládání funkcí
Philips Multicooker HD 3037/70 (Eproton)
- Výkon: 980 W
- Objem: 5 l
- Pracovní povrch: nepřilnavá úprava
- Displej: ano
- Srozumitelnost návodu: dobrá
- Počet funkcí: 12
Nejlepší model v testu, jehož velkou předností je vysoká univerzalita. Jeho tvar a relativně kompaktní rozměry jej předurčují k mnohým použitím nejen doma či na chatě podobně jako většinu ostatních. Navíc má ale některé další vlastnosti, kterými se zásadně liší od značné části konkurence. Je vybaven velmi dobrým ovládacím systémem včetně dobrého displeje. Také jeho povrchová úprava napomáhá minimálnímu lepení připravovaných surovin. Vyvážené vlastnosti umožňují v praxi dosažení velmi dobrých výsledků. Jako jediný má například u funkce pečení kromě nastavení času i možnost změny teploty. Uspěl ve všech praktických testech na nejlépe nebo se umístil mezi nejlepšími Ani u tohoto modelu však neplatilo, že co nastavíte dle návodu, bude přesně tak. Většinou bylo potřeba trochu přidat na čase, což ale není větší problém. Drobnou nevýhodou je absence gumových silentbloků, které zabraňují samovolnému pohybu po pracovní ploše.
- Vysoká multifunkčnost
- Výborná informatika
- Jednoduché ovládání
- Dobrá práce v páře
- Mnoho plastů
Orava HH 121 (TS Bohemia)
- Výkon max: 1300 W
- Objem: 12 l
- Pracovní povrch: sklo
- Displej: ne
- Srozumitelnost návodu: dobrá
- Počet funkcí:5
Zajímavý model, u kterého se konstruktéři snažili vytvořit mobilní horkovzdušnou troubu, tedy zpracovávat potraviny proudem horkého vzduchu. Není žádným tajemstvím, že stejný přístroj je prodáván pod různými jmény již delší dobu. K pozitivním řešením patří nádoba z robustního varného skla. Ovládání probíhá pomocí dvou otočných knoflíků, kterými ovládáme čas a teplotu. Ohřevu je dosaženo kombinací halogenového zdroje a výkonného ventilátoru. Tento systém má však jednu slabinu. Pokud chceme mít maso měkké, tak je ve výsledném efektu nadměrně vysušeno. Hrnec není příliš vhodný pro přípravu většiny omáček.
Velmi ne komfortní činností je práce při vaření ve dvou úrovních. Pokrm, který potřebuje kratší dobu přípravy se musí připravovat ve spodní části. A tedy v době kdy je hotov musíme vyndat nejdříve část horní tato operace je nejen nekomfortní, ale může při menší pozornosti zavinit i popálení. Pozitivní je naopak fakt, že vzhledem k použitým materiálům je možno používat myčku nádobí.
- Skleněná pracovní varná mísa
- Vyschlé pokrmy
- Obtížnější manipulace
- Světelné efekty halogenového zdroje
Concept CK 7070 7x7 (Eleshop )
- Příkon:1500W
- Objem: nezjištěn
- Pracovní povrch: nepřilnavý
- Displej: ne
- Srozumitelnost návodu: nepřesná
- Funkce: 7
Na tomto modelu zaujme na první pohled jeho velikost a lehký design. Některé činnosti zvládne v pohodě. Vejde se do něj více potravin pro zpracování a má velmi jednoduchou obsluhu. Dobře smaží a frituje. Dá se v něm dělat s úspěchem i maso s omáčkou. Testující však měli větší výhrady ke konstrukci. Regulace je postavená na jediném ovládacím prvku, který reguluje teplotu. Nemá žádnou časovou regulaci, či automatické vypínání. Také nastavení ovladače bylo často dle návodu ve zcela jiné pozici než bylo pro zhotovení toho kterého pokrmu vhodné. Celkově některé funkce umožňují slušné výsledy, jiné jsou naopak dost problematické.
Základní vlastností tohoto modelu je velmi rychlý náběh teploty, což se na první pohled může zdát jako výhoda, ale v praxi se to naopak v mnoha případech ukázalo jako nevýhoda. Nejpatrnější to bylo v jednom z testů. Zhotovení francouzských brambor ze syrových ingrediencí. Zatímco tento úkol ti nejlepší zvládli bravurně, zde byl spodek výrazně znehodnocen spálením a naopak vrchní část byla nehotová. A to se opakovalo i při snížení teploty.
- Velký pracovní prostor
- Nevyhovující regulace