Testy espresso kávovorů s mlýnkem, aneb některé espresso neumí
Specifikovat zcela objektivně kategorii domácích espresso kávovarů ve středních cenových relacích je poměrně velmi náročné. Především proto, že se jednotlivé modely velmi prolínají.
Rozhodli jsme se tedy kategorii stanovit podle znaků, které jsou zcela zřetelné a jen těžko zpochybnitelné. Základem dobrého „pressa“ je vlastní mlýnek. Znalci kávy nám zajisté potvrdí, že právě čerstvě namletá káva je jedním z klíčových prvků určujících konečný výsledek. Druhým důležitým faktorem je samozřejmě cena. Cenovou relaci 14 až 20 000 korun jsme vybrali proto, že právě v této oblasti jsou espressa nejprodávanější. Mezi testované produkty jsme zařadili i jednu „pákovku“ /Catller/, která zcela splňuje zadání jak cenové, tak i vlastního mlýnku. Naopak v testu chybí levnější kávovary z čínské produkce i ty od „renomovaných“ značek, které často v minulosti tyto méně kvalitní produkty prodávaly pod svým jménem.
Jak jsme testovali
Udělat dobré espresso je velké umění. Ne nadarmo jsou desítky zemí, kde opravdu dobré nedostanete ani v kavárně. Podle odhadů odborníků v České republice až 95% lidí jej neumí správně připravit. Problém je i v prodavačích. Ti většinou vědí o tom, jak dělat dobré espresso tak málo, že jsou jejich rady často zcela zavádějící. Především proto jsme testovali spolu s profesionály z Kávové komory v Domě kávy na pražské Letné. Během testu jsme dospěli k výsledkům, které v některých případech překvapily i nás samotné. Narazili jsme i na modely kávovarů, které ač se honosí názvem espresso v podstatě neumí espresso takové jaké má být, udělat. Vyrábějí pouze dobrou kávu. A není to jen nějaký subjektivní pocit. Espresso má totiž své pevné zákony a je zcela přesně specifikované.
Jaké má být espresso
Definice espressa: káva, která je zhotovena přibližně ze sedmi gramů správně mleté kávy, je připravovaná v kávovaru při dodržení správného tlaku (9 – 10 barů), správné teploty (90-95°C), extrahovaná po dobu dvaceti až třiceti sekund a výsledný objem tvoří dvacet až třicet pět mililitrů. Na povrchu má být oříškově zbarvená pěna, které se odborně říká crema. Crema je elastická a po promíchání se okamžitě opět uzavře.
Proč dva vítězové
Testy ukázaly, že zatímco pákový Catler s mlýnkem má z principu některé systémové výhody (například, že celý průběh i výsledek můžete více ovlivňovat), tak nejlepší testovaný automat DeLonghi Intensa má jiné výrazné přednosti. Ty jsou zas logicky neřešitelné u pákového stroje. Zatímco Catler je výhodný především pro toho, kdo experimentuje a má rád vše pod kontrolou, Intensa je příkladem výborného uživatelského komfortu. Má vše co má mít výborný automat. Dělá také výborné „presso“, má výborný mlýnek, „skvěle komunikuje“. Došli jsme k závěru, že oba modely, byť konstrukčně zcela odlišné, ve většině vlastností převyšují ty zbylé a jsou jasnými vítězi testu.
Catler ES 8012
Klasické pákové espresso doplněné některými poloautomatickými prvky a vlastním mlýnkem. Dle našich zkušeností má tak jako i jiné produkty této značky mnoho dobrých vlastností. Na rozdíl od automatů je velmi variabilní. Můžete si s ním podstatně více hrát. Kromě filtrů na jeden či dva šálky s dvojitým dnem obsahuje i filtry s jednoduchým dnem vhodné právě k nejrůznějším experimentům. Tak jak to bývá u dobrých pákových „espress“ i zde je ukazatel tlaku, podle kterého můžete přípravu kávy perfektně kontrolovat. Vodu je možné dávkovat automaticky dle předchozího nastavení, ale také zcela manuálně. Kvalitu výsledné kávy ovlivňuje i systém krátkého předpaření Triple-Prime, který napomáhá dokonalé extrakci. Špatné vlastnosti jsme neobjevili, až na ty, které vycházejí ze samého principu konstrukce. Zde, na rozdíl od automatů s kávou přímo pracujete, tedy tu a tam můžete trochu utrousit, i když vlastní práce je zcela jednoduchá. Připravenou páku s vybraným filtrem zasunete pod mlýnek, potřebné množství kávy se namele automaticky, obsah upěchujete a vložíte do bajonetu pod spařovací jednotku. Po zhotovení kávy páku s logrem vyklepnete. Tedy automat to sice není, ale závratná práce také ne. Pro toho kdo si s kávou rád hraje jasně nejlepší. Spolu s Intensou od DeLonghi absolutní vítěz testu
- výborné espresso
- možnost absolutní individuální kontroly
- perfektní design
- nepřesnost v nasypávání kafe z mlýnku
Jura ENA 5
Světoznámá švýcarská značka Jura se v testu představila s druhým svým nejlevnějším modelem ENA 5. Je do jisté míry zmenšeninou zavedených poloprofesionálních a profesionálních modelů této značky. I zde však bylo několik velmi sympatických detailů. Líbil se nám například otočný systém trysek. Také poloautomatický systém našlehávání mléka je řešen zajímavě. Žádné nádržky na mléko jako u dražší konkurence, ale šlehací tryska doplněná hadičkou, kterou je možno mléko odčerpávat například přímo z tetrapakové krabice či jiného originálního obalu. Displej je jednořádkový v tříbarevné kombinaci, která usnadňuje orientaci. Výsledné „presso“ je bezproblémové a splňuje i náročná kritéria. Nelíbil se nám pouze úzký rozsah hrubosti mletí. Tedy tři polohy se dvěmi mezipolohami. Toto mletí dle našich zkušeností nepokryje celý široký rozsah od velmi jemného italského espressa až po hrubé namletí na „český styl“ do velkých hrnečků. Také nám vadila nemožnost vyndat a vyčistit spařovací jednotku.
- automatický našlehávač teplého mléka
- informační displej
- malý rozsah hrubosti mletí
- nemožnost vyndat spařovací jednotku
DeLonghi ECAM 23.420
I když předcházela tento model velmi dobrá pověst zdálo se nám, že automat v domácím prostředí nemůže stoprocentně konkurovat klasickému pákovému přístroji. Intensa však vše zvládla nad očekávání dobře. Nejen, že espresso z ní je velmi dobré, srovnatelné s běžně preferovanými „pákovkami“, ale vyniká i mnoha výbornými vlastnostmi s důrazným zaměřením na detail. Dvouřádkový displej je dokonale komunikativní a perfektně vede při práci. Ze všech testovaných automatů naprosto nejlépe. Také se nám líbí celková přehlednost a intuitivnost v čele umístěných tlačítek. Výbornou vychytávkou je boční umístění nádrže na vodu. Žádné štrachání a komplikované usazování v zadní části stroje. Nádrž stačí pouze nepatrně povysunout a vodu bez problémů nalít z čela. Má výborný mlýnek, široký rozsah hrubosti mletí umožňuje připravit nejen výborné espresso, ale i další varianty přesně dle vašich představ. Subjektivně jedinou nevýhodou je nutnost použití větší síly k otočení páky na horkou vodu.
- velmi dobrá kvalita espressa
- značná univerzalita
- přehledná a jednoduchá obsluha
- vynikající informační displej
- klasické italské espresso pouze v uživatelském menu
Electrolux ECG 6200 Caffé Grande
Espresso, které je vybaveno velkou konvicí na kávu. To vám může z počátku připomínat překapávač a trochu vás odradit. Ale to pouze do okamžiku, dokud nezjistíte, že Caffé Grande vám do konvice nesází žádnou filtrovanou „žbrundu“, ale plnohodnotná nefalšovaná espressa. Tedy konkrétně maximálně sedm za sebou. Výrobce tím vychází vstříc těm, kteří se ve větším kolektivu nechtějí zdržovat výrobou jednotlivých porcí. Také ale konzumentům „českého espressa“, tedy kávy o velkém obsahu, která vlastně s espressem nemá nic společného. Že vás to nebere, protože nemáte početnou rodinu a další porci si klidně uděláte znovu? Nevadí, je to pouze nadstavba, konvici dáte pryč a máte plnohodnotné „presso“. Dokonce jedno z mála, které dělá bez zvláštního nastavování pravé italské espresso jak podle učebnice. V tomto smyslu bylo ze všech testovaných automatů bezkonkurenčně nejlepší. Rozsah mlýnku byl tak široký, že na jemnější mletí káva pouze odkapávala a pro dosažení definovaného espressa se musela mlít s větší hrubostí. Systémově Caffe Grande nezapře moderní “ italskou školu“. Podobná stavba, jako Intensa s výbornou boční nádrží na vodu. Komunikace zde neprobíhá pomocí displeje, ale obrazových symbolů. Tady bychom raději volili displej. Hlučnější bylo čerpadlo na horkou vodu.
- široký rozsah hrubosti mletí
- velmi dobré espresso
- hlučné čerpadlo horké vody
Krups Espresso EA 8261
Výborný design, velká mediální podpora, nicméně z hlediska našich zkušeností nejméně vhodný pro výrobu espressa ze všech testovaných modelů. Hlavním problémem bylo, že espresso, tak jak je definováno, se nám vůbec nepodařilo zhotovit pro značnou hrubost namleté kávy. Také se nám nelíbily dvě vlastnosti, které považujeme za negativní. První je nemožnost vyjmutí a očistění spařovací jednotky. Při mletí kávy dochází k velmi jemnému statickému prachu z kávy, který se méně či více usazuje uvnitř stroje a je tedy zcela zřetelné, že je výhodnější moci tyto prostory čas od času vyčistit. Druhou nevýhodou je nemožnost připravit kávu z kávy předem namleté, tento problém byl pouze u tohoto jediného modelu. I tady jsou nevýhody zcela zřetelné. Nemohu připravit například jeden šálek bezkofeinové, či jfarmářské kávy, tedy jiné než té, kterou mám ve větším množství připravenou v mlýnku. Naopak u všech ostatních modelů stačí nasypat pouze jednu porci do zabudovaného násypníku a další porci již mohu mít standardně přes mlýnek. Netvrdíme, že tento model je špatný. Testy však ukázaly, že oproti konkurenci za obdobnou cenu umí výrazně méně a hlavně to naše neumělo udělat espresso tak, jak je definováno. A to přestože jej má v názvu. Tedy, kdo si dělá doma „kafe“ tak v pořádku. Pro toho, kdo chce espresso jej však nedoporučujeme.
- zajímavý design
- hrubé mletí neumožňuje výrobu standardního espressa
- nemožnost vyndat spařovací jednotku
- absence násypky pro mletou kávu
Gaggia Platinum Event
Model, který má podobnou třídu mlýnku jako testovaný model značky Krups. Tedy jenom tři polohy,
tudíž mletí pouze ve třech úrovních hrubosti. Tady ale bylo tovární přednastavení uzpůsobeno tak, že se výsledný kávový produkt espressu již blížil. “Presso“ vytékalo zhruba 14 až 15 sekund, tedy méně než by mělo, ale výrazně déle než u testovaného modelu Krups. Vzhledem k mlýnku s uzším spektrem hrubosti mletí byl problém v celkově menší variabilitě při přípravě kávy. K velkým výhodám této Gaggie patří přístupná spařovací jednotka díky níž můžete stroj uvnitř vyčistit. Informace o průběhu činnosti jsou podobně jako u Elektroluxu Caffé Grande řešeny obrázkovými symboly. K negativnímu jevu docházelo v případě vlhkosti. U námi testovaného kusu zatékaly kapky vody z horního plata a mezi čelním plexi a podkladem vytvářely nepěkné fleky.
- vyjímatelná svařovatelná jednotka
- netěsnost čelního panelu
- mlýnek o malém rozsahu hrubosti mletí