Vodka dnes patří k nejoblíbenějším
alkoholickým nápojům na světě. Vypije se jí
ročně více než miliarda litrů, tedy zhruba čtvrtina
celosvětové spotřeby lihovin. Vyrábí se různou technologií z nichž nejuznávanější je skandinávská.
Ta je založena na filtraci přes dřevěné uhlí, které
dokáže zachytit i mikroskopické příměsi. Výsledkem je nápoj
s čistou vůní a chutí.
V jednoduchosti
vodky se skrývá dokonalost
Geniálně jednoduchá nebo jednoduše geniální, to je
vodka. Původně spíše lidové pití dnes najdete i v těch
nejlepších barech na celé zeměkouli. V současné době
se jen známých značkových vodek každoročně vypije více
než miliarda litrů, což představuje více než čtvrtinu
celosvětové spotřeby lihovin.
Za rodiště vodky bývá tradičně považováno Rusko,
které ale o prvenství soupeří s Polskem a skandinávskými
zeměmi. Skutečný původ vodky je však nejasný a sestavit
její objektivní rodokmen je obtížné. Některé legendy praví,
že prapůvodní vodku do Ruska přivezli benátští kupci. Takže
kdo ví... Jisté ovšem je, že právě ruští bohatýři, kteří
vodku pili po litrech, tento nápoj proslavili. I v Rusku
ale byla vodka původně pitím chudých a její věhlas začal
narůstat teprve když se začala dodávat na carský dvůr.
Základem vodky je líh vyrobený destilací obilí,
brambor či dalších zemědělských produktů. Líh se pak míchá
s vodou a výsledný poměr určuje „sílu“ nápoje.
Nejkvalitnější vodky se ovšem vyrábí výhradně z obilného
lihu a nejsou doslazovány cukrem, protože snahou renomovaných
producentů je dosáhnout co nejčistší lihoviny bez rušivých
příchutí. Příprava skutečně špičkové vodky vyžaduje
nejjemnější líh, naprosto čistou vodu a precizní
technologický postup. Ty nejlepší vodky jsou připravovány
pomocí filtrace přes dřevěné uhlí z tvrdého dřeva.
To dokáže zachytit i mikroskopické příměsi a zajistit nápoji
naprosto čistou chuť a vůni.
Touto
skandinávskou technologií je vyráběna i Vodka Amundsen,
kterou na trh dodává největší domácí producent lihovin,
Stock Plzeň – Božkov. Pro Vodku Amundsen je použit nejjemnější
líh a speciálně změkčená voda. Filtrace přes aktivní dřevěné
uhlí, které je vyráběno z tvrdého dřeva javoru, břízy
či buku, přitom trvá plných 48 hodin a zajišťuje Vodce
Amundsen tu nejvyšší kvalitu. Výsledkem pomalé filtrace je
křišťálová průzračnost a chuť bez sebemenších rušivých
tónů.
Každou kvalitní vodku je nejlépe pít v neředěném
stavu, vychlazenou na co nejnižší teplotu (rozhodně se tedy
nemusíte bát vložit lahev přímo do mrazáku). Také skleničky,
do nichž se nápoj rozlévá, by měly být nějakou dobu před
podáváním na mrazáku, aby v nich vodka hned nezteplala.
Díky své čistotě a průzračnosti se však vodka výborně
hodí i do nejrozmanitějších míchaných nápojů.
Vedle klasické vodky stále větší popularitu získávají
také vodky s nejrůznějšími atraktivními příchutěmi
a většinou také nižším obsahem alkoholu, který se
pohybuje kole 20 procent. Nebývalý zájem o tyto produkty
reflektuje řada ovocných Vodek Amundsen, která zahrnuje ty
nejžádanější příchutě. Amundsen Green Apple, Amundsen
Strawberry, Amundsen Cherry, Amundsen Energy, Amundsen
Blackcurrant a Amundsen Fresh Mint.
/lk/
|