automobily | motocykly | sport, hobby, rybářství  | počítače a elektronika | zahradní technika | video-foto-film | scooter | lodě | mobiltest

13.12.2004

E-mail

 

 

 

 

 

 

 

   Vodka chutná nejen jako aperitiv

Vodka  dnes  patří k nejoblíbenějším alkoholickým nápojům na světě. Vypije se jí  ročně více než miliarda litrů, tedy zhruba čtvrtina celosvětové spotřeby lihovin. Vyrábí se různou technologií z nichž nejuznávanější je skandinávská.  Ta je založena na filtraci přes dřevěné uhlí, které dokáže zachytit i mikroskopické příměsi. Výsledkem je nápoj s čistou vůní a chutí. 

V jednoduchosti vodky se skrývá dokonalost

Geniálně jednoduchá nebo jednoduše geniální, to je vodka. Původně spíše lidové pití dnes najdete i v těch nejlepších barech na celé zeměkouli. V současné době se jen známých značkových vodek každoročně vypije více než miliarda litrů, což představuje více než čtvrtinu celosvětové spotřeby lihovin.

Za rodiště vodky bývá tradičně považováno Rusko, které ale o prvenství soupeří s Polskem a skandinávskými zeměmi. Skutečný původ vodky je však nejasný a sestavit její objektivní rodokmen je obtížné. Některé legendy praví, že prapůvodní vodku do Ruska přivezli benátští kupci. Takže kdo ví... Jisté ovšem je, že právě ruští bohatýři, kteří vodku pili po litrech, tento nápoj proslavili. I v Rusku ale byla vodka původně pitím chudých a její věhlas začal narůstat teprve když se začala dodávat na carský dvůr.

Základem vodky je líh vyrobený destilací obilí, brambor či dalších zemědělských produktů. Líh se pak míchá s vodou a výsledný poměr určuje „sílu“ nápoje. Nejkvalitnější vodky se ovšem vyrábí výhradně z obilného lihu a nejsou doslazovány cukrem, protože snahou renomovaných producentů je dosáhnout co nejčistší lihoviny bez rušivých příchutí. Příprava skutečně špičkové vodky vyžaduje nejjemnější líh, naprosto čistou vodu a precizní technologický postup. Ty nejlepší vodky jsou připravovány pomocí filtrace přes dřevěné uhlí z tvrdého dřeva. To dokáže zachytit i mikroskopické příměsi a zajistit nápoji naprosto čistou chuť a vůni.

Touto skandinávskou technologií je vyráběna i Vodka Amundsen, kterou na trh dodává největší domácí producent lihovin, Stock Plzeň – Božkov. Pro Vodku Amundsen je použit nejjemnější líh a speciálně změkčená voda. Filtrace přes aktivní dřevěné uhlí, které je vyráběno z tvrdého dřeva javoru, břízy či buku, přitom trvá plných 48 hodin a zajišťuje Vodce Amundsen tu nejvyšší kvalitu. Výsledkem pomalé filtrace je křišťálová průzračnost a chuť bez sebemenších rušivých tónů.

Každou kvalitní vodku je nejlépe pít v neředěném stavu, vychlazenou na co nejnižší teplotu (rozhodně se tedy nemusíte bát vložit lahev přímo do mrazáku). Také skleničky, do nichž se nápoj rozlévá, by měly být nějakou dobu před podáváním na mrazáku, aby v nich vodka hned nezteplala. Díky své čistotě a průzračnosti se však vodka výborně hodí i do nejrozmanitějších míchaných nápojů. 

Vedle klasické vodky stále větší popularitu získávají také vodky s nejrůznějšími atraktivními příchutěmi a většinou také nižším obsahem alkoholu, který se pohybuje kole 20 procent. Nebývalý zájem o tyto produkty reflektuje řada ovocných Vodek Amundsen, která zahrnuje ty nejžádanější příchutě. Amundsen Green Apple, Amundsen Strawberry, Amundsen Cherry, Amundsen Energy, Amundsen Blackcurrant a Amundsen Fresh Mint.

/lk/