Při
nákupu nových spotřebičů se při výběru kromě ceny
rozhodujete i podle dalších kritérií jako jsou tvar, barva,
design, konkrétní značka výrobce a funkční a užitné
vlastnosti spotřebiče. Jedním z kritérií by ale určitě měl
být i údaj o nákladech na provoz daného spotřebiče v průběhu
jeho životnosti. Pokud v nejbližší době plánujete koupi
ledničky, pračky či některého jiného ze spotřebičů
uvedeného dále, pak by vám s provozními náklady, a tedy
zejména se spotřebou elektřiny, měl pomoci takzvaný
energetický štítek.
Každý
elektrospotřebič potřebuje pro svůj provoz přirozeně elektřinu.
Každý z nich jí však pro zabezpečení srovnatelné služby
potřebuje jiné množství. Například
při provozu staré lednice se spotřebou 3 kWh elektřiny za 24
hodin provozu zaplatíme v průběhu deseti let (průměrná životnost
lednice) o 26521,- Kč více, než za provoz nové chladničky
se spotřebou 0,9 kWh/24 hodin. Takže i kdybychom si dnes pořídili
novou energeticky úspornou lednici v hodnotě 15 000,-Kč a
nahradili jí starý neúsporný spotřebič, za deset let jejího
provozu ušetříme celých 11 521,-Kč.
Údaje o spotřebě elektřiny u spotřebiče zjistíte přímo
na výrobku na energetickém štítku.
Údaje na štítcích se od skutečných hodnot dosažených u nás
doma se mohou lišit. K číslům na štítku se totiž došlo během
normovaných zkoušek za standardních podmínek ve zkušebním
ústavu. Ne v každé domácnosti jsou však podmínky stejné,
jako v laboratoři. Stačí, aby kuchyň byla obrácena na jih,
lednice byla umístěna blízko zdroje tepla, do pračky se dalo
více prádla a spotřeba energie může být oproti té
deklarované i poměrně značně vyšší.
Chladící
technika
Prostor chladničky by měl být využit alespoň ze 70 %, přičemž
se počítá s prostorem 50 až 70 litrů na osobu. Platí, že
za každých 10 litrů objemu chladničky (mrazničky) se roční
spotřeba elektřiny zvyšuje o 15 až 20 kWh.
Rozhodující
pro množství spotřebovávané energie je teplota vnějšího
a vnitřního prostředí, tj. teplota v místnosti a v prostoru
chladničky. Za každý stupeň navíc nad 20 °C
okolní teploty vzroste spotřeba energie chladničky o 6 %. A
naopak, snížení teploty v chladničce o 2 °C znamená zvýšení
spotřeby energie o 15 procent. Chladnička by proto měla být
v místnosti umístěna co nejdál od zdrojů tepla a pro normální
provoz stačí, aby v chladničce byla průměrná teplota +5 °C
a v mrazničce -18 °C.
Není
vhodné ani příliš vlhké místo - vysokou vlhkostí vzroste
spotřeba energie až o 4 %. Také dlouhé hledání při otevřených
dveřích znamená vyšší spotřebu energie. Námraza na výparníku
tepelně izoluje, a tím snižuje chladící výkon. Námraza
silnější než 3 mm zvyšuje spotřebu energie až o 75 %.
Ledničku proto pravidelně odmrazujte.
Pračky
a sušičky prádla
Nové typy praček jsou úspornější z hlediska spotřeby
elektrické energie i vody. Zatímco starší typy byly
"schopné" při jednom praní spotřebovat několik
kilowathodin el. energie a 80 i více litrů vody, dnešní úsporné
typy automatických praček na jeden prací cyklus potřebují méně
než 1 kWh elektřiny a pouze 40-50 l vody!
Rozhodující
pro množství spotřebovávané energie je teplota vody při
praní. Snížením teploty prací vody z 90 °C na
60 °C lze ušetřit kolem 25 % energie. Umožní to
i použití pracích prostředků, které jsou účinné i při
nižších teplotách. Úspora energie vyrovná cenu prášku.
Pokud jde o provozní náklady je také dále důležité vědět,
že spotřeba jednotky elektřiny je co do ceny cca 10 krát vyšší
než vody. Jedna kilowatthodina el. energie stojí v nejobvyklejším
tarifu pro domácnosti (sazba D02) cca 3,50 Kč, zatímco kubík
vody (tisíc litrů) v průměru celorepublikově korun třicet
pět.
Ale
pozor. Při praní menšího množství prádla (u některých
nových praček v tzv. "úsporném programu") se spotřebuje
téměř stejné množství energie i vody jako při praní při
plné náplni. Výhodné je proto si prací dny zorganizovat
tak, aby byla pračka při praní plná. Velmi náročné na
spotřebu elektřiny jsou pak sušičky prádla, jako nejlepší
sušička se proto doporučují slunce a vítr. Přesto pokud se
pro nákup sušišky (příp. kombinace pračky se sušičkou)
rozhodnete, vyberte si pokud to je dispozičně u vás doma možné
raději typ ventilační (vyžaduje vybudování odvodu vzduchu
ven). Oproti kondenzačním typům spotřebovájí ventilační
sušičky méně energie a i jejich pořizovací cena bývá
obvykle nižší.
Myčky
nádobí
Myčka nádobí v porovnání s ručním mytím nádobí pod
tekoucí vodou ušetří téměř 60% vody (při mytí nádobí
v uzavřeném dřezu je spotřeba teplé vody ve srovnání s
mytím nádobí pod tekoucí vodou nižší min. trojnásobně).
K tomu však navíc potřebuje pouze 1/4 pracovního času. Myčky
na 12 nebo 14 sad nádobí, s šířkou 60 cm, jsou efektivnější
než myčky na 6, 8 příp. 9 sad (o šířce 45 cm). Omývání
nádobí před jeho uložením do myčky není nutné. Volné
zbytky po jídle lze z nádobí odstranit rukou, v případě přilnutých
zbytků je pak potřeba takto špinavé nádobí uložit do myčky
a její dveře řádně uzavřít, aby na něm nezaschly.
Vybírejte
správný mycí program: Standardní pro normálně zašpiněné
nádobí, pro nádobí zašpiněné jen lehce postačí program
úsporný. Málo špinavé nádobí vyzkoušejte v myčce umýt
při teplotě vody místo standardních 65 na 50 °C
- pokud se to osvědčí, budete tím šetřit energii, čas a
tedy i peníze. Nejúspornější však je, aby myčka byla před
spuštěním vždy plná.
/al/
|