Čerstvé
ovoce a zelenina jsou nezbytnou součástí jakéhokoli jídelníčku.
Poskytují betakaroten (který tělo přeměňuje na vitamin
A),vitamin C, draslík, fosfor a spolu s dalšími vitaminy a
minerály pomáhají chránit tělo proti různým obtížím a
onemocněním, od běžného nachlazení po rakovinu. Tyto
vitaminy podporují činnost tělesných enzymů a jsou součástí
procesu rozkládání potravy na energii. Pomáhají také udržovat
hormonální rovnováhu, posilují imunitní systém a jsou
nezbytné pro činnost mozku a nervové soustavy. V zelenině,
jako je kapusta, zelí a kořenová zelenina najdeme také hořčík
a vápník. Listová zelenina obsahuje chlorofil, který pomáhá
při stavbě svalstva a chrání nervovou soustavu.
Vybrali jsme pro vás několik
modelů odštavňovačů -
Penguin
–
citrusovač na pomeranče, grepy a citrony
Breville Professional – nejkvalitnější odstředivka
poměr cena/výkon
Champion Juicer – Ideální přístroj na velké množství
kořenové zeleniny a jablek – rychlé zpracovávání
Omega 8005/8003 – nejlepší šnekový odšťavňovač
(univerzální na veškeré suroviny) – pomalé zpracovávání
Angel Juicer – nejlepší „twin gear“ (dvě soukolí
rotující proti sobě) odšťavňovač – maximální výtěžnost,
dosud nejlepší odšťavňovač na trhu
Ještě si přečtěte
trochu teorie, ať víte co přesně potřebujete.
Zahrnutím
čerstvých šťáv do svého jídelníčku budete zdravější.
Z čerstvé šťávy dokáže naše tělo vstřebat více
vitaminů a ostatních užitečných látek než je tomu při
konzumaci tuhé stravy.Jen málokdo by dokázal na posezení sníst
celý ananas, 225 ml šťávy z jednoho ananasu je mnohem lepší
vyhlídka. Obzvlášťě účinné jsou šťávy z čerstvé
zeleniny, protože vaření zničí mnoho proteinů a živin,
zatímco ve šťávách zůstanou neporušené.
Čerstvé ovocné a zeleninové šťávy mají obdivuhodné
detoxikační a regenerační schopnosti. Jsou zaprvé vynikajícími
zdroji čisté vody, která se filtruje v celé její složité
struktuře. Už tímto se odstraňuje jeden ze zdrojů nečistot,
se kterými se musí trávicí soustava každý den vyrovnávat.
Navíc každé ovoce obsahuje organické kyseliny, které pomáhají
odstraňovat toxiny z tráviacího traktu. Citrusové plody
obsahují nejúčinnější kyselinovou sloučeninu – kyselinu
citrónovou, a další druhy ovoce poskytují jiné mírnější,
např. kyselinu vinnou, jablečnou ap. Některé plody jako například
pomeranče nebo jablka, obsahují i pektin, který může
absorbovat tuky a toxiny ze zažívacího traktu.
Jak jednotlivé přístroje
pracují?
Každý z odšťavňovačů odděluje šťávu od drtě trochu
odlišným způsobem. Podle druhu použité technologie je již
částečně předurčeno použití samotného přístroje.
ODSTŘEDIVÁ TECHNOLOGIE
U těchto přístrojů jsou všechny produkty nejprve nakrouhány
a poté rozprostřeny po otočném sítu. Přístroje se vyznačují
především vyššími otáčkami, které umožní využití
odstředivé energie. Štáva z produktů je protlačována přes
otočné síto a zbylá drť je automaticky odhazována do sběrného
koše. Přístroje pracující na bázi odstředivé technologie
jsou využívány ve většině gastronomických zařízeních.
výhody
Pravděpodobně největší výhodou je rychlost odšťavňování
a snadné čištění.
nevýhody
Díky rychlým otáčkám se snižuje trvanlivost a kvalita šťávy.
Tato technologie je nevhodná pro odšťavňování listové
zeleniny a bylin.
JEDNOHŘÍDELOVÉ ODŠŤAVŇOVAČE - ŠNEKY
Přístroje odšťavňující produkty pomocí tlaku nejprve veškeré
suroviny naporcují (nakrouhají, rozdrtí) a následně tuto drť
protlačují přes nerezové síto, které oddělí šťávu od
drtě. Oproti odstředivým odšťavovačům dokáží tyto přístroje
snadno vyrobit i povidla, zmrzlinu, dětské kaše, ořechová másla,
ledové tříště, omáčky nápoje nebo krémy. Přístroje často
obsahují různě jemná síta pro nejefektivnější odšťavnění
konkrétních surovin.
a) rozmělnění krouháním
Tyto přístroje používají k rozmělnění otočný nůž,
který nejprve veškeré suroviny nakrouhá na malé části a
poté tlakem vylisuje z takto připravených surovin šťávu. Díky
většímu počtu otáček si tato technologie snadno a rychle
poradí i s větším množství surovin.
výhody
Vyšší otáčky zajišťují potřebné chlazení motoru, takže
není zapotřebí dělat přestávky během odšťavňování.
Rozmělnění krouháním je ideální pro tvrdou kořenovou
zeleninu.
nevýhody
Náročnější příprava při odšťavňování listové
zeleniny a bylin. Nižší výtěžnost při zpracovávání těchto
surovin.
b) rozmělnění drcením
Odšťavňovače jsou vybaveny otočným šnekem, který posouvá
všechny suroviny hlavním dílem k nerezovému sítu. Při
tomto posunu dochází k neustále většímu drcení surovin a
zároveň ke zvyšování působícího tlaku, který získává
z rozdrcených surovin šťávu.
výhody
Nízké otáčky zabezpečují maximální kvalitu šťávy a
dokonalé zpracování problemetických měkkých plodů (rybíz,
maliny, …), listové zeleniny a bylin.
nevýhody
Omezené odšťavňování kořenové zeleniny a dalších tvrdých
surovin. Odšťavňování ve 30ti minutových intervalech. Menší
plnící otvor.
DVOUHŘÍDELOVÉ ODŠŤAVŇOVAČE - LISY
Přístroje většinou používají technologii "twin gear".
Lisovací soukolí je složeno ze dvou samostatných ozubených
částí, které do sebe vzájemně zapadají. Pomocí nízkých
otáček dochází k přímému lisování vložených surovin
bez jakéhokoliv tepelného nebo mechanického poškození šťávy.
výhody
Maximální výtěžnost a kvalita šťávy. Dokonalé zpracování
vybraných surovin.
nevýhody
Odšťavňování ve 30ti minutových intervalech.Menší plnící
otvor.
CITRUSOVAČE
Většinou rozkrojené citrusy jsou vkládány na hrot a šťáva
je získávána pomocí tlaku nebo rotace (případně kombinací
obou). Ať už se jedná o mechanické či elektrické citrusovače,
způsob oddělení šťávy je obdobný.
PENGUIN JUICER
Jedná
se o klasický citrusovač vybavený 100W motorem, a 2 otočnými
kužely, díky kterým můžete odšťavňovat jak malé limety
a citrony, tak i velké pomeranče a grapefruity. I u tohoto přístroje
byla použita technologie automatického startu ke kterému dochází
stlačením otočného kužele. Penguin juicer má odolné
nerezové síto pro oddělení dužiny od šťávy. Dalším
praktickým detailem je pohyblivá hubička, která zajistí
plynulou výměnu skleniček za chodu přístroje.
Celý citrusovač je složen pouze ze čtyř dílů (blok
motoru, plastová sběrná nádoba, nerezové síto a otočný
kužel). Díky tomoto jednoduchému složení je mytí přístroje
opravdu nenáročné. Penguin juicer má velice zdařilou úpravu
nerezového povrchu, která který bude zdobit vaši linku jistě
oceníte i možnost svinutí přívodního kabelu pod tělo přístroje.
cena: 1990 Kč, záruka 39 měsíců
(15 je z toho bonus)
BREVILLE
PROFESSIONAL
Barva: stříbná/šedá
Způsob odšťavňování: odstředivý
Výkon: 950 W
Počet otáček: 6500/11000 ot./min.
Síto: 5/5 - mikrosíťovina
Hmotnost: 5,3 kg
Rozměry: 380 x 280 x 180 mm
Záruční doba: 24 měsíců
BONUS: navýšená záruka o 15 měsíců
Cena: 6950,- Kč
Odstředivé odšťavňovače
se u mnoha lidí netěší velké přízni. Důvodem je pravděpodobně
velká nabídka nekvalitních přístrojů, které jsou běžně
k dostání. Tyto přístroje neumožňují kontinuální odšťavňování
a při práci vyžadují časté čištění. I doba provozu těchto
přístrojů je zpravidla radikálně časově omezena (na několik
desítek sekund). U kvalitních "odstředivek", mezi
které patří i tento odšťavňovač, se však tyto problémy
nevyskytují. Většina gastronomických provozů (restaurace,
bary, jídelny,...), které vyrábějí šťávu pro komerční
účely, používá právě odstředivé odšťavňovače. Mezi
hlavní výhody těchto přístrojů patři vysoká výtěžnost
(srovnatelná s hydraulickými odšťavňovači), rychlost
zpracovávání surovin, kontinuální odšťavňování bez
nutnosti čištění a v neposlední řadě nenáročná údržba
a snadné mytí.
Odšťavňovač Breville Professional si snadno poradí s veškerými
druhy ovoce a zeleniny. Přístroj také částečně dokáže
odšťavnit i těžko zpracovatelné suroviny, jako je rybíz,
hroznové víno, čínské zelí… Kontinuální odšťavňování
je naprostou samozřejmostí. Díky velkému plnícímu otvoru
je možné plnit přístroj i celými jablky nebo pomeranči, což
Vám ušetří čas i námahu.
Silný motor (950 W) zaručuje bezproblémový chod odšťavňovače
- ani při odšťavňování tvrdých surovin nedochází k
poklesu otáček a výtěžnosti. Celonerezové síto je
nesrovnatelné s plastovými síty u běžných odstředivek. Výrobce
myslel i na Vaši bezpečnost, takže pokud není odšťavňovač
řádně složen, nelze jej spustit.
Nádoba na šťávu má praktický oddělovač pěny, takže
nepotřebujete žádné další cedníky, které jsou běžně
dodávány k většině odšťavňovačů. Složení a rozložení
přístroje je otázkou několika vteřin a více času Vám
nezabere ani samotné mytí. Všechny díly (kromě bloku
motoru) je možné mýt v myčce na nádobí.
DOPORUČEN NA:
Kořenová zelenina, jablka
NEVHODNÝ NA:
Byliny, listová zelenina, drobné plody
CHAMPION 2000+
Barva:
bílá, stříbrná, černá, mandlová
Způsob odšťavňování: rotační nůž
Rychlost otáček: 1425 ot./min.
Výkon: 420 W
Rozměry: 290 x 425 x 190 mm
Záruční doba: 10/5 let - motor/díly
BONUS: navýšená záruka o 15 měsícůBalení
obsahuje
Cena: 13 550 Kč
Champion je výkonný a
robustní odšťavňovač, který rychle a pohodlně zpracovává
veškeré ovoce, zeleninu, byliny, ořechy i led.
Champion zpracovává ovoce, zeleninu a byliny na tlakovém
principu vysokým výkonem při pouhých 1 400 otáčkách za
minutu, přičemž drtí vlákna tak, že se do šťávy dostane
maximum v buňkách obsažených vitamínů, enzymů a stopových
prvků. Velkou silou motoru a zvyšováním tlaku v hlavním dílu
proniká šťáva nerezovým sítem a současně jsou jemně
rozemleté vylisované zbytky neustále vytlačovány přední
komorou ven. Zbylá dřeň je podstatně sušší, než je tomu
u běžných odšťavňovačů, a tím je vyšší i výtěžnost.
Zlepší se i chuť, stává se lahodnější a silnější.
Otočný nůž je konstruován tak, aby odděloval šťávu od
drtě nepřerušovaně. Ani při velkém množství vyráběné
šťávy proto není nutné opakované čištění jako u běžných
odšťavňovačů. Bez přerušení lze odšťavňovat několik
desítek kilogramů ovoce nebo zeleniny...
S Championem lze odšťavňovat i zelí, naťovou zeleninu, hlávkový
salát, petržel, kopřivy, pampelišky nebo špenát. Jednoduchým
a šetrným způsobem vyrábí šťávy, ovocné a zeleninové
kaše, saláty, povidla, ořechové máslo, zmrzlinu, omáčky,
krémy a ledovou tříšť.
Velkou předností je jednoduchá obsluha - během několika vteřin
se dá složit a rozložit, za několik vteřin se změní z odšťavňovače
na struhadlo nebo homogenizér, snadné čištění a mytí zvládne
i necvičený manžel. Pokud si přikoupíte nástavec "Mlýnek
na obilí", můžete jej použít pro domácí výrobu čerstvé
celozrnné mouky. S použitím hrubého síta je možné zvýšit
výtěžnost a snadněji odšťavňovat rybíz, maliny, angrešt
a další plody s malými pecičkami. Všechny části Championu
jsou vyrobeny ze 100% nylonu a ušlechtilé nerezové oceli,
neovlivňující potraviny.
DOPORUČEN NA:
Kořenová zelenina (mrkev, řepa..), jablka
NEVHODNÝ NA:
Byliny
OMEGA
8003
Barva: bílá
Způsob odšťavňování: šnekový
Rychlost otáček: 70 ot./min.
Výkon: 200 W
Snadnost odšťavňování: 4/5
Snadnost čištění: 5/5
Hmotnost: 6,4 kg
Záruční doba: 10 let
Rozměry: 260 x 175 x 215 mm
Cena:
11750 Kč
Omega 8003 je nejnovějším modelem nízkootáčkového
odšťavňovače, který zpracovává produkty pomocí otočného
šneku. Jedná se o velice kvalitně zpracovaný přístroj,
který se navíc podařilo výrobci zmenšit. Na rozdíl od
ostatních přístrojů pracujících na podobném principu
Omega 8003 využívá velmi zdařilý dvoufázový systém
odšťavňování.
V první fázi jsou suroviny nahrubo vylisovány a šťáva odtéká
přes hrubé síto do sběrné nádoby. Zbylá drť je dále
posouvána hlavním dílem směrem k jemnému sítu, kde dochází
ke druhotnému odšťavňení suroviny. Celý tento systém je
propojen, takže šťáva nakonec odtéká jedním otvorem. Šťáva
získaná s tímto přístrojem je vysoce kvalitní, neboť je získávána
při pouhých 70ti otáčkách za minutu. Tento šetrný způsob
zpracováni surovin zaručuje, že téměř nedochází ke ztrátám
vitamínů.
S Omegou 8003 je možné zpracovávat téměř vše, běžné
ovoce a zeleninu, ale například i obilné trávy, problematické
bobuloviny, naťovou zeleninu, atd. Kromě toho je možné využít
tento přístroj k přípravě několika druhů těstovin, výrobě
oříškového másla nebo pomocí homogenizačního pouzdra vyrábět
dětské přesnídávky, zmrzliny, sorbety a jiné zdravé
pokrmy, které si brzy oblíbíte.
ANGEL
JUICER
Způsob
odšťavňování: lis (twin gear)
Rychlost otáček: 86 ot./min.
Výkon: 150 W - chlazený
Hmotnost: 9,4 kg
Rozměry: 263 x 488 x 194 mm
Záruční doba: 5/3 roky (motor/díly)
Dostupnost: Není skladem
BONUS: navýšená záruka o 15 měsíců
Cena: 24 320 Kč
Angel Juicer je prvním „celonerezovým“ přístrojem využívající
technologii „twin gear“ na světě. Ne nadarmo je nazýván
Rolls Roycem mezi odšťavňovači. Tento jedinečný přístroj
je velice efektivní a dokáže ze zpracovávaných surovin získat
opravdu maximum šťávy. Zároveň se jedná o nízkootáčkový
přístroj, který zachovává ve šťávě veškeré, pro tělo
důležité, látky jako jsou vitamíny, minerály a jiné
důležité živé složky (složky, které jsou při běžné
komerční výrobě zničeny pasterizací a tepelnou úpravou).
Angel Juicer je vybaven nejnovějším twin gear soukolím, které
efektivně a zároveň šetrně zpracovává jednotlivé
suroviny ve dvou krocích. První část soukolí nejprve tlakem
rozmělní jedotlivé suroviny, které dále postupují lisovacím
ústrojím a jsou doslova „rozžvýkány“ při nízkých otáčkách.
Z takto rozmělněné směsi je pak v konečné části ústrojí
oddělována ta nejkvalitnější šťáva od vysušené drti.
Celonerezové 2-fázové lisovací soukolí ideálně vylisuje
veškerou listovou zeleninu, bylinky a zeleninovou dužinu.
Angel Juicer dokáže získat šťávu téměř ze všech
surovin - ovoce, zeleniny i bylin (od mrkve, přes jablka až po
wheatgrass nebo špenát). Angel Juicer má výborné výsledky
při zpracovávání mladého ječmene, listové zeleniny,
bylinek, výhonků a klíčků. Avšak není limitován pouze základními
surovinami - dokáže vyrábět i dětskou stravu, mražené
ovocné sorbety, tofu, masové paštiky a ořechové máslo!
Angel juicer je vybaven motorem, který je schopen vytvořit sílu
v lisovacím dílu o velikosti 3 HP. Vložené suroviny jsou
zpracovávány pouze 86 otáčkami za minutu. Tato rychlost
takzvaných „studených presů“ – (cold press) zaručuje
vytěžení maxima užitečných látek ze surovin, bez toho aby
docházelo k jejich ničení teplem. Angel juicer se skládá
pouze ze čtyř hlavních dílů a proto složení a rozložení
přístroje je velmi jednoduché.
Při
zpracování tohoto materiálu byly použity texty z
odstavnovace.cz
představené přístroje najdete také zde
|