automobily | motocykly | hobby | počítače a elektronika | zahradní technika | energie | video-foto-film | scooter | lodě | mobiltest

Bílá a domácí technika

Aktualizováno 5.6.2010

E-mail

 

 

Test topinkovačů

Test odstředivých odšťavnovačů do 
2 500 Kč - 2009

Test odšťavňovačů 2008

Odšťavňovače, citrusovače, lisy

Perla mezi spotřebiči – Americká lednice

Jak si vybrat osobní váhu

 I kuchyňské spotřebiče mohou být krásné a praktické

„Zrcadlo řekni mi kdo je v kuchyni nejkrásnější“
Bílá technika - DESIGN

Nové vestavné spotřebiče Ariston
Jak doma ušetřit elektrickou energii
My pracujeme, vy žijte. Nová řada Indesit
Krásná a inteligentní myčka Ariston LD87 redakční test
Chladničky A+
Nová řada spotřebičů
Kupujete chladničku?
Kupujete myčku
Leon@rdo přináší internet do kuchyně
Nová pračka s horním plněním
Rozumíte své pračce? Margherita display rozumí vám
Sporáky 50x60 cm
Samočistící trouby
Domácnost  třetího tisíciletí
Pračky  s vrchním plněním
Myčky nádobí Ariston
Myčka nádobí Indesit evolution

Zahradní technika

Motorové pilyMountfield věří ve své    výrobky
Mulčování
zajímavá alternativa
Motorové  sekačky s pojezdem

   Tipy ze serveru

Jedete do Chorvatska s lodí?
Motocykly KYMCO
Minolta DIMAGE 7
BMW F 650 GS

Voigtländer
Olympus Camedia E-10
Kabely Profigold
Dálkový ovladač snů
Voigtländer
Jaguar XJ6 3.2
Auta pro jachting
Výfuky od Pařízků
Onkyo TX-DS 57
Filmový skener Kodak RFS 3600

USB - dobré řešení

Motorové pily

Motorové lodě
Nafukovací čluny
Vodní skútry
Plachetnice

 

 

 

Testy kávovarů s mlýnkem, aneb některé espresso neumí 

Vyšlo i v deníku Právo 3.6.2010

Specifikovat zcela objektivně kategorii domácích espresso kávovarů ve středních cenových relacích je poměrně velmi náročné. Především proto, že se jednotlivé modely velmi prolínají. Rozhodli jsme se tedy kategorii stanovit podle znaků, které jsou zcela zřetelné a jen těžko zpochybnitelné. Základem dobrého espressa je vlastní mlýnek. Znalci kávy nám zajisté potvrdí, že právě čerstvě namletá káva je jedním z klíčových prvků určujících konečný výsledek. Druhým důležitým prvkem je samozřejmě cena. Cenovou relaci 14 až 20 000 korun jsme vybrali proto, že právě v této cenové oblasti jsou espressa nejprodávanější. Mezi testované produkty jsme zařadili i jednu „pákovku“ /Catler/, která zcela splňuje zadání jak cenové, tak i vlasního mlýnku.  Naopak v testu chybí levnější kávovary z čínské produkce. I ty od „renomovaných“ značek, které často v minulosti tyto méně kvalitní  produkty prodávaly pod svým jménem. 

Jak jsme testovali

Udělat dobré espresso je velké umění. Ne nadarmo jsou desítky zemí, kde opravdu dobré nedostanete  ani v kavárně. Podle odhadů odborníků v České republice až 95% lidí jej neumí správně připravit. Problém je často v  prodavačích. Ti často vědí o  tom, jak dělat dobré espresso tak málo, že jsou jejich rady často zcela zavádějící. Především proto jsme  testovali  spolu s profesionálem z Kávové komory a šéfem vyhlášeného Domu kávy na pražské Letné, baristou ing. Tomášem Bilíkem.  Během testu jsme dospěli k výsledkům, které v některých případech překvapily i nás samotné. Narazili jsme i na modely kávovarů,  které ač se honosí názvem espresso v podstatě neumí „presso“ takové jaké má být  udělat. Vyrábějí pouze dobrou kávu. A není to pouze jenom nějaký subjektivní pocit. Espresso má totiž své pevné zákony a je zcela přesně specifikované.

Jaké má být espresso

Definice espressa: káva, která je zhotovena přibližně ze sedmi gramů správně mleté kávy,  je připravovaná v kávovaru při dodržení daného tlaku, je louhovaná po dobu dvaceti až třiceti sekund a výsledný objem tvoří dvacet až třicet pět mililitrů.

Proč dva vítězové

Testy ukázaly, že zatímco pákový Catler s mlýnkem má z principu některé systémové výhody (například, že celý průběh i výsledek můžete více ovlivňovat), tak nejlepší testovaný automat Delonghi Intensa má jiné výrazné přednosti. Ty jsou zas logicky neřešitelné u pákového stroje. Zatímco Catller je výhodný především pro toho, kdo  experimentuje a má rád  vše pod kontrolou, Intensa je příkladem výborného uživatelského komfortu. Má vše co má mít výborný automat. Dělá také výborné „presso „ má výborný mlýnek, „skvěle komunikuje“ Došli jsme k závěru, že oba modely, byť konstrukčně zcela odlišné, ve většině vlastností převyšují ty zbylé a jsou jasnými vítězi testu.

Jura ENA 5       cena: 19 990 Kč

          

Světoznámá švýcarská značka Jura se v testu představila s druhým nejlevnějším modelem ENA 5. Je do jisté míry zmenšeninou zavedených poloprofesionálních a profesionálních modelů této značky. I zde však bylo několik velmi sympatických detailů. Líbil se nám například otočný systém trysek. Také poloautomatický systém našlehávání mléka je řešen zajímavě. Žádné nádržky na mléko jako u dražší konkurence, ale šlehací tryska doplněná hadičkou, kterou je možno mléko odčerpávat například přímo z tetrapakové krabice či jiného originálního obalu. Displej je jednořádkový v tříbarevné kombinaci,  která usnadňuje orientataci. Výsledné „presso“ je bezproblémové a splňuje i náročná kritéria. Nelíbil se nám pouze úzký rozsah hrubosti mletí. Tedy tři polohy se dvěmi mezipolohami. Toto mletí dle našich zkušeností nepokryje celý široký rozsah od velmi jemného italského espressa až po hrubé namletí na „český styl“ do velkých hrnečků.  Také nám vadila nemožnost vyndat a vyčistit spařovací jednotku.

Výhody: automatický našlehávač  teplého mléka
Nevýhody: malý rozsah hrubosti mletí
Hodnocení:    dobrý

Catler ES 8012   cena: 14 990 Kč

           

Klasické pákové espresso doplněné některými poloautomatickými prvky a vlastním mlýnkem. Dle našich zkušeností má tak jako i jiné produkty této značky velmi dobré vlastnosti. Na rozdíl od automatů je velmi variabilní. Můžete si s ním podstatně více hrát. Kromě filtrů na jeden či dva šálky s dvojitým dnem obsahuje i filtry  s jednoduchým dnem vhodné právě k nejrůznějším experimentům. Tak jak to bývá u dobrých pákových „espress“ i zde je ukazatel tlaku, podle kterého můžete přípravu kávy perfektně kontrolovat. Vodu můžete dávkovat automaticky dle předchozího nastavení, ale také zcela manuálně. Kvalitu výsledné kávy ovlivňuje i systém krátkého předpaření Triple-Prime, který napomáhá dokonalé extrakci. Špatné vlastnosti jsme neobjevili, až na ty, které vycházejí ze samého principu konstrukce. Zde, na rozdíl od automatů s kávou přímo pracujete, tedy tu a tam můžete trochu utrousit, i když vlastní práce je zcela jednoduchá. Připravenou páku s vybraným filtrem zasunete pod mlýnek, potřebné množství kávy se namele automaticky, obsah upěchujete a vložíte do bajonetu pod spařovací jednotku. Po zhotovení kávy páku s logrem vyklepnete. Tedy automat to sice není, ale  závratná práce také ne. Pro toho kdo si s kávou rád hraje jasně nejlepší. Spolu s Intensou od Delonghi absolutní vítěz testu.

Výhody: výborné espresso, možnost absolutní individuální kontroly, perfektní design
Nevýhody: nepřesnost v nasypávání kafe z mlýnku
Hodnocení:        Vítěz testu    

DeLonghi  ECAM 23.420 Intensa  cena: 19 990 Kč 

         

I když předcházela tento model velmi dobrá pověst zdálo se nám že automat v domácím prostředí nemůže stoprocentně konkurovat klasickému pákovému přístroji. Intensa však vše zvládla nad očekávání. Nejen že espresso z ní je velmi dobré, srovnatelné s běžně preferovanými pákovkami ale vyniká i mnoha výbornými vlastnostmi s důrazným zaměřením  na detail. Dvouřádkový displej je dokonale komunikativní a perfektně vede při práci. Výbornou vychytávkou je boční umístění nádrže na vodu. Žádné štrachání a komplikované usazování v zadní části stroje. Nádrž stačí pouze nepatrně povysunout a vodu bez problémů nalít z čela. Široký rozsah hrubosti mletí umožňuje připravit nejen „presso“, ale i další varianty přesně dle vašich představ. 

Výhody: velmi dobrá kvalita espressa, značná univerzalita, přehledná a jednoduchá obsluha
Nevýhody: klasické italské espresso  pouze v uživatelském menu
Hodnocení:     vítěz testu

Electrolux ECG 6200 Caffé Grande   cena: 17 900 Kč

           

Espresso, které je vybaveno velkou konvicí na kávu. To vám může z počátku připomínat překapávač a trochu vás odradit. Ale to pouze do okamžiku, dokud nezjistíte, že Caffé Grande vám do konvice nesází žádnou filtrovanou „žbrundu“, ale plnohodnotná nefalšovaná espressa. Tedy konkrétně sedm  za sebou. Výrobce tím vychází vstříc těm, kteří se ve větším kolektivu nechtějí zdržovat výrobou jednotlivých porcí. Také ale konzumentům „českého espressa“, tedy kávy o velkém obsahu která vlastně s espressem nemá nic společného.  Že vás to nebere protože nemáte početnou rodinu a další porci si klidně uděláte znovu?  Nevadí je to pouze nadstavba, konvici dáte pryč a máte plnohodnotné „presso“. Dokonce jedno z mála, které dělá bez zvláštního nastavování italské espresso jak podle učebnice. V tomto smyslu bylo ze všech testovaných automatů bezkonkurenčně nejlepší. Rozsah mlýnku byl tak široký, že na jemnější mletí káva pouze odkapávala a pro dosažení definovaného pressa se musela mlít s větší hrubostí. Systémově Caffe Grande nezapře moderní “ italskou školu“. Podobná stavba, jako Intensa s výbornou boční nádrží na vodu. Komunikace zde neprobíhá pomocí displeje ale obrazových symbolů. Tady bychom raději volili displej. Hlučnější bylo čerpadlo na horkou vodu.

Výhody: široký rozsah hrubosti mletí, velmi dobré espresso
Nevýhody: hlučné čerpadlo horké vody
Hodnocení:   velmi dobrý

Krups  Espresso EA 8261 cena: 19 999 Kč            

              

Výborný  design, velká mediální podpora, nicméně  z hlediska našich zkušeností  nejméně vhodný  pro výrobu espressa ze všech testovaných modelů. Hlavním problémem bylo, že espresso, tak jak je definováno, se nám vůbec nepodařilo zhotovit pro značnou hrubost namleté kávy. Také se nám nelíbily dvě vlastnosti, které považujeme za negativní. První je nemožnost vyjmutí a očistění spařovací jednotky. Při mletí kávy dochází k velmi jemnému statickému prachu z kávy, který se méně či více  usazuje uvnitř stroje a je tedy zcela zřetelné, že je výhodnější moci tyto prostory čas od času vyčistit. Druhou nevýhodou je nemožnost připravit kávu z kávy předem namleté, tento problém byl pouze u tohoto jediného modelu. I tady jsou nevýhody zcela zřetelné. Nemohu připravit například jeden šálek bezkofeinové, či farmářské kávy, tedy jiné než té, kterou mám ve větším množství připravenou v mlýnku. Naopak u všech ostatních modelů stačí nasypat pouze jednu porci do zabudovaného násypníku a další porci již mám standardně přes mlýnek. Netvrdíme, že tento model je špatný. Testy však ukázaly, že oproti konkurenci za obdobnou cenu umí výrazně méně a hlavně to naše neumělo udělat espresso tak, jak je definováno. A to přestože jej má v názvu. Tedy, kdo si dělá doma „kafe“ tak v pořádku. Pro toho, kdo chce espresso jej však nedoporučujeme.  

Výhody: zajímavý design
Nevýhody: hrubé mletí neumožňuje výrobu standardního espressa, nevyndavací spařovací jednotka,absence násypky pro mletou kávu
Hodnocení:   nedoporučujeme

Gaggia Platinum Event      cena: 14 900 Kč

  

Model, který má podobnou třídu mlýnku  jako  testovaný model značky Krups. Tedy pouze tři polohy, tudíž mletí pouze ve třech úrovních hrubosti.  Tady ale bylo tovární přednastavení uzpůsobeno tak, že se výsledný kávový produkt espressu již blížil. /“Presso“ vytékalo zhruba 14 až 15 sekund/.  Problém byl však v celkově menší variabilitě. K velkým výhodám této Gaggie patří přístupná spařovací  jednotka díky níž můžete stroj uvnitř vyčistit.  Informace o průběhu činnosti jsou podobně jako u Elektroluxu Caffé Grande řešeny obrázkovými symboly. K negativnímu jevu docházelo v případě vlhkosti. U námi testovaného kusu zatékaly kapky vody z horního plata a mezi čelním plexi a podkladem vytvářely nepěkné fleky.

Výhody: vyjímatelná svařovatelná jednotka
Nevýhody: netěsnost čelního panelu, mlýnek o malém rozsahu
Hodnocení:   uspokojivý

Petr Řezáč