Vyšlo
i v deníku Právo 3.6.2010
Specifikovat
zcela objektivně kategorii domácích espresso kávovarů ve středních
cenových relacích je poměrně velmi náročné. Především
proto, že se jednotlivé modely velmi prolínají. Rozhodli
jsme se tedy kategorii stanovit podle znaků, které jsou zcela
zřetelné a jen těžko
zpochybnitelné. Základem dobrého espressa je vlastní mlýnek.
Znalci kávy nám zajisté potvrdí, že právě čerstvě
namletá káva je jedním z klíčových prvků určujících
konečný výsledek. Druhým důležitým prvkem je samozřejmě
cena. Cenovou relaci 14 až 20 000 korun jsme vybrali
proto, že právě v této cenové oblasti jsou espressa
nejprodávanější. Mezi testované produkty jsme zařadili i
jednu „pákovku“ /Catler/, která zcela splňuje zadání
jak cenové, tak i vlasního mlýnku. Naopak
v testu chybí levnější kávovary z čínské
produkce. I ty od „renomovaných“ značek, které často v minulosti
tyto méně kvalitní produkty
prodávaly pod svým jménem.
Jak
jsme testovali
Udělat dobré
espresso je velké umění. Ne nadarmo jsou desítky zemí, kde
opravdu dobré nedostanete ani
v kavárně. Podle odhadů odborníků v České
republice až 95% lidí jej neumí správně připravit. Problém
je často v prodavačích.
Ti často vědí o tom,
jak dělat dobré espresso tak málo, že jsou jejich rady často
zcela zavádějící. Především proto jsme testovali
spolu s profesionálem z Kávové komory a šéfem vyhlášeného Domu kávy na
pražské Letné, baristou ing. Tomášem Bilíkem.
Během testu jsme dospěli k výsledkům,
které v některých případech překvapily i nás samotné.
Narazili jsme i na modely kávovarů, které
ač se honosí názvem espresso v podstatě neumí „presso“
takové jaké má být udělat.
Vyrábějí pouze dobrou kávu. A není to pouze jenom nějaký
subjektivní pocit. Espresso má totiž své pevné zákony a je
zcela přesně specifikované.
Jaké
má být espresso
Definice
espressa: káva, která je zhotovena přibližně ze sedmi gramů
správně mleté kávy, je
připravovaná v kávovaru při dodržení daného tlaku, je
louhovaná po dobu dvaceti až třiceti sekund a výsledný
objem tvoří dvacet až třicet pět mililitrů.
Proč
dva vítězové
Testy ukázaly,
že zatímco pákový Catler s mlýnkem má z principu
některé systémové výhody (například, že celý průběh i
výsledek můžete více ovlivňovat), tak nejlepší testovaný
automat Delonghi Intensa má jiné výrazné přednosti. Ty jsou
zas logicky neřešitelné u pákového stroje. Zatímco Catller
je výhodný především pro toho, kdo
experimentuje a má rád
vše pod kontrolou, Intensa je příkladem výborného uživatelského
komfortu. Má vše co má mít výborný automat. Dělá také výborné
„presso „ má výborný mlýnek, „skvěle komunikuje“ Došli
jsme k závěru, že oba modely, byť konstrukčně zcela
odlišné, ve většině vlastností převyšují ty zbylé a
jsou jasnými vítězi testu.
Jura
ENA 5
cena: 19 990 Kč
Světoznámá
švýcarská značka Jura se v testu představila s druhým
nejlevnějším modelem ENA 5. Je do jisté míry zmenšeninou
zavedených poloprofesionálních a profesionálních modelů této
značky. I zde však bylo několik velmi sympatických detailů.
Líbil se nám například otočný systém trysek. Také
poloautomatický systém našlehávání mléka je řešen zajímavě.
Žádné nádržky na mléko jako u dražší konkurence, ale šlehací
tryska doplněná hadičkou, kterou je možno mléko odčerpávat
například přímo z tetrapakové krabice či jiného
originálního obalu. Displej je jednořádkový v tříbarevné
kombinaci, která
usnadňuje orientataci. Výsledné „presso“ je bezproblémové
a splňuje i náročná kritéria. Nelíbil se nám pouze úzký
rozsah hrubosti mletí. Tedy tři polohy se dvěmi mezipolohami.
Toto mletí dle našich zkušeností nepokryje celý široký
rozsah od velmi jemného italského espressa až po hrubé
namletí na „český styl“ do velkých hrnečků. Také nám vadila nemožnost vyndat a vyčistit spařovací
jednotku.
Výhody:
automatický našlehávač
teplého mléka
Nevýhody: malý
rozsah hrubosti mletí
Hodnocení:
dobrý
Catler
ES 8012 cena:
14 990 Kč
Klasické
pákové espresso doplněné některými poloautomatickými
prvky a vlastním mlýnkem. Dle našich zkušeností má tak
jako i jiné produkty této značky velmi dobré vlastnosti. Na
rozdíl od automatů je velmi variabilní. Můžete si s ním
podstatně více hrát. Kromě filtrů na jeden či dva šálky
s dvojitým dnem obsahuje i
filtry s jednoduchým
dnem vhodné právě k nejrůznějším experimentům.
Tak jak to bývá u dobrých pákových „espress“ i zde je
ukazatel tlaku, podle kterého můžete přípravu kávy
perfektně kontrolovat. Vodu můžete dávkovat automaticky dle
předchozího nastavení, ale také zcela manuálně. Kvalitu výsledné
kávy ovlivňuje i systém krátkého předpaření
Triple-Prime, který napomáhá dokonalé extrakci. Špatné
vlastnosti jsme neobjevili, až na ty, které vycházejí ze samého
principu konstrukce. Zde, na rozdíl od automatů s kávou
přímo pracujete, tedy tu a tam můžete trochu utrousit,
i když vlastní práce je zcela jednoduchá. Připravenou páku
s vybraným filtrem zasunete pod mlýnek, potřebné množství
kávy se namele automaticky, obsah upěchujete a vložíte do
bajonetu pod spařovací jednotku. Po zhotovení kávy páku s logrem
vyklepnete. Tedy automat to sice není, ale
závratná práce také ne. Pro toho kdo si s kávou
rád hraje jasně nejlepší. Spolu s Intensou od Delonghi
absolutní vítěz testu.
Výhody:
výborné espresso, možnost
absolutní individuální kontroly, perfektní design
Nevýhody: nepřesnost v nasypávání kafe z mlýnku
Hodnocení:
Vítěz testu
DeLonghi
ECAM 23.420 Intensa cena:
19 990 Kč
I
když předcházela tento model velmi dobrá pověst zdálo se nám
že automat v domácím prostředí nemůže stoprocentně
konkurovat klasickému pákovému přístroji. Intensa však vše
zvládla nad očekávání. Nejen že espresso z ní je
velmi dobré, srovnatelné s běžně preferovanými pákovkami
ale vyniká i mnoha výbornými vlastnostmi s důrazným
zaměřením na detail. Dvouřádkový displej je dokonale komunikativní
a perfektně vede při práci. Výbornou vychytávkou je boční
umístění nádrže na vodu. Žádné štrachání a
komplikované usazování v zadní části stroje. Nádrž
stačí pouze nepatrně povysunout a vodu bez problémů nalít
z čela. Široký rozsah hrubosti mletí umožňuje připravit
nejen „presso“, ale i další varianty přesně dle vašich
představ.
Výhody:
velmi dobrá kvalita
espressa, značná univerzalita, přehledná a jednoduchá
obsluha
Nevýhody: klasické
italské espresso pouze
v uživatelském menu
Hodnocení:
vítěz
testu
Electrolux
ECG 6200 Caffé Grande
cena: 17 900 Kč
Espresso,
které je vybaveno velkou konvicí na kávu. To vám může z počátku
připomínat překapávač a trochu vás odradit. Ale to pouze
do okamžiku, dokud nezjistíte, že Caffé Grande vám do
konvice nesází žádnou filtrovanou „žbrundu“, ale
plnohodnotná nefalšovaná espressa. Tedy konkrétně sedm za
sebou. Výrobce tím vychází vstříc těm, kteří se ve větším
kolektivu nechtějí zdržovat výrobou jednotlivých porcí.
Také ale konzumentům „českého espressa“, tedy kávy o
velkém obsahu která vlastně s espressem nemá nic společného.
Že vás to nebere protože nemáte početnou rodinu a další
porci si klidně uděláte znovu?
Nevadí je to pouze nadstavba, konvici dáte pryč a máte
plnohodnotné „presso“. Dokonce jedno z mála, které dělá
bez zvláštního nastavování italské espresso jak podle učebnice.
V tomto smyslu bylo ze všech testovaných automatů
bezkonkurenčně nejlepší. Rozsah mlýnku byl tak široký, že
na jemnější mletí káva pouze odkapávala a pro dosažení
definovaného pressa se musela mlít s větší hrubostí.
Systémově Caffe Grande nezapře moderní “ italskou školu“.
Podobná stavba, jako Intensa s výbornou boční nádrží
na vodu. Komunikace zde neprobíhá pomocí displeje ale obrazových
symbolů. Tady bychom raději volili displej. Hlučnější bylo
čerpadlo na horkou vodu.
Výhody:
široký rozsah
hrubosti mletí, velmi dobré espresso
Nevýhody: hlučné
čerpadlo horké vody
Hodnocení:
velmi dobrý
Krups
Espresso EA 8261 cena: 19 999 Kč
Výborný
design, velká mediální podpora, nicméně
z hlediska našich zkušeností nejméně
vhodný pro výrobu espressa ze všech testovaných modelů. Hlavním
problémem bylo, že espresso, tak jak je definováno, se nám vůbec
nepodařilo zhotovit pro značnou hrubost namleté kávy. Také
se nám nelíbily dvě vlastnosti, které považujeme za
negativní. První je nemožnost vyjmutí a očistění spařovací
jednotky. Při mletí kávy dochází k velmi jemnému
statickému prachu z kávy, který se méně či více
usazuje uvnitř stroje a je tedy zcela zřetelné, že je
výhodnější moci tyto prostory čas od času vyčistit.
Druhou nevýhodou je nemožnost připravit kávu z kávy předem
namleté, tento problém byl pouze u tohoto jediného modelu. I
tady jsou nevýhody zcela zřetelné. Nemohu připravit například
jeden šálek bezkofeinové, či farmářské kávy, tedy jiné
než té, kterou mám ve větším množství připravenou v mlýnku.
Naopak u všech ostatních modelů stačí nasypat pouze jednu
porci do zabudovaného násypníku a další porci již mám
standardně přes mlýnek. Netvrdíme, že tento model je špatný.
Testy však ukázaly, že oproti konkurenci za obdobnou cenu umí
výrazně méně a hlavně to naše neumělo udělat espresso
tak, jak je definováno. A to přestože jej má v názvu.
Tedy, kdo si dělá doma „kafe“ tak v pořádku. Pro
toho, kdo chce espresso jej však nedoporučujeme.
Výhody:
zajímavý design
Nevýhody: hrubé
mletí neumožňuje výrobu standardního espressa, nevyndavací
spařovací jednotka,absence násypky pro mletou kávu
Hodnocení:
nedoporučujeme
Gaggia
Platinum Event cena: 14 900 Kč
Model, který
má podobnou třídu mlýnku jako
testovaný model
značky Krups. Tedy pouze tři polohy, tudíž
mletí pouze ve třech úrovních hrubosti. Tady
ale bylo tovární přednastavení uzpůsobeno tak, že se výsledný
kávový produkt espressu již blížil. /“Presso“ vytékalo
zhruba 14 až 15 sekund/. Problém
byl však v celkově menší variabilitě. K velkým výhodám
této Gaggie patří přístupná spařovací
jednotka díky níž můžete stroj uvnitř vyčistit. Informace
o průběhu činnosti jsou podobně jako u Elektroluxu Caffé
Grande řešeny obrázkovými symboly. K negativnímu jevu
docházelo v případě vlhkosti. U námi testovaného kusu zatékaly
kapky vody z horního plata a mezi čelním plexi a
podkladem vytvářely nepěkné fleky.
Výhody:
vyjímatelná svařovatelná
jednotka
Nevýhody: netěsnost
čelního panelu, mlýnek o malém rozsahu
Hodnocení:
uspokojivý
Petr
Řezáč
|