Výroba
kvalitní kávy v domácím prostředí je v poslední době
stále na vzestupu. V minulých
letech bylo na našem trhu kromě desítek levných modelů na překapávání,
i dostatek domácích automatů. V současnosti se čím dál více
uplatňují i pravá italská páková espressa. Není jich ještě
zdaleka takové množství jako modelů automatických, nicméně nabídka
stále stoupá. Složitější je v této oblasti najít typickou
cenovou hladinu vzhledem k velkému rozpětí jednotlivých výrobců.
Proto jsme tentokrát vybrali od každého výrobce nejlepší pákové
espreso, které nabízí na našem trhu. Cenově jsme vybrali modely od
5 do 15 tisíc Kč. Tedy nejvíce prodávaná „pressa“
K dispozici jsou i o mnoho dražší. Ty mají však tu nevýhodu,
že pro domácnost jsou již příliš drahé, a proto je jejich prodej
spíše okrajový.
Jak
jsme hodnotili
Kritérií
bylo více. Vzhledem k tomu že pěkný kávovar může výrazně
vylepšit celkový vzhled kuchyně zajímalo nás i jak propracovaný a
působivý je design. Důležitá je samozřejmě i ergonomie. Tedy jak
„padne“ do ruky, či zdali je nutno stroj při manipulaci přidržovat
i druhou rukou. Zkoumali jsme také, jaký je přístup k nádržkám
na vodu a jak velký mají obsah. Nejdůležitější vlastností pro nás
však pro posuzování bylo,
zda stroj dokáže vyrobit skutečné espreso a jak chutná a vypadá.
Kromě standardního
hodnocení jsme tentokrát provedli pro lepší přehled i hodnocení dílčí,
které je uvedeno v tabulkách u jednotlivých modelů. Použitá čísla
jsou obdobná, jako při bodovém hodnocení, tedy čím vyšší číslo,
tím lepší výsledek.
Definice dobrého
espresa
Zjednodušeně lze říci,
že výsledkem dobré kávy je dosažení emulze, která rozpouští kávové
oleje ve vodě. I když pro někoho může být překvapením,
že kvalitní espreso má zcela jasně definovaná pravidla
vskutku tomu tak je. Káva by měla být zhotovena ze sedmi gramů správně
mletých kávových zrn. Je připravovaná v kávovaru při dodržení
předepsaného tlaku a teploty. Výsledný objem tvoří 20 až 30 ml a
extrahovat by se měl 20 až 30 sekund. Horší kávovary mají tento čas
kratší, čímž se zhoršuje výsledná kvalita „pressa“
Jak
jsme testovali
Tak
jako minule i tentokrát jsme odbornou část
testu uskutečnili ve spolupráci se známým českým odborníkem
Tomášem Bilíkem v Domě kávy na pražské Letné. Uživatelské
testy proběhly standardně v redakci. Jako výchozí surovinu jsme
použili jak kávu předemletou uchovanou ve vákuu, tak i kávová
zrnka umletá těsně před přípravou kávy. Mletá káva i kávová
zrna pocházela od renomovaných světových značek.
Graef
ES 95 ( Privest)
Cena:
14 900 Kč
Příkon: 2 200 W
Objem nádrže: 3 l
Pěna: 5 bodů
Chuť: 5 bodů
Čas přípravy: v limitu
Vzhled: 4 body
Robustnost: 4 body
Hodnocení: vítěz
testu
Značka
Graef je u nás známá především v oblasti kráječů potravin,
kde je již evropskou ikonou. V oblasti kávovarů je však u nás
povědomí o této značce zatím velmi malé. O to více nás překvapil
Graef s tímto povedeným modelem v oblasti kávovarů. Zatímco
design dle našeho názoru má ještě tu a tam drobné rezervy, po
praktické stránce se ukázal jako velmi kvalitní „ profík“ za
rozumnou cenu. I když je výrazně
dražší než ostatní modely konkurence v tomto testu se nám
zdál jeho poměr cena výkon
velmi dobrý. Dobré
jsou i praktické výsledky. Tento model je schopen vytvořit hustou pěnu
i s klasickým dvouplášťovým filtrem. I když pěna sama o sobě
není jediným kritériem o kvalitě kávovaru hodně napovídá.
Chuť velmi dobrá, podobná jako u Delongi a značně výraznější
než například u Krupse. Konstrukce je vhodná nejen pro domácnosti,
ale i pro malé provozy. Před započetím práce si kávovar
„prohřívá cestu“ a vypouští páru. To sice není zcela obvyklé,
ale praktické, protože tato technologie napomáhá stabilizovat
kvalitu výsledného espresa.
Výhody:
výborná chuť, velmi dobrá pěna, dva bojlery
Nevýhody: vyšší cena
------------------------------------------------------------------------------
Catler
ES 8010 (Datart)
Cena:
7 590 Kč
Příkon: 1100 W
Objem nádrže: 2,2 l
Pěna: 4 body
Chuť: 4 body
Čas přípravy: v limitu
Vzhled: 3 body
Robustnost: 3 body
Hodnocení: velmi dobrý
Cenově
výhodný model. Kompaktní konstrukce má sympatický vzhled především
díky klasickým „catlerovským“
podsvíceným kruhovým ovládacím prvkům, které nenarušují čistý vzhled kávovaru. Dle našeho názoru je
u nás pravděpodobně méně známý než proslulý model ES 8012, který
v mnohých testech dopadl výborně. Nicméně díky zabudovanému
mlýnku neodpovídal danému zadání. Obrovskou výhodou značky Catler
je zcela jasná ucelená řada přístrojů, které se k sobě svým
designem „ hlásí“ a jsou nezaměnitelné. Testovaný model sice
nedosáhl na absolutní špici jako jeho dražší „bratr“,či vítěz
tohoto testu Graef, nicméně
s ostatními modely si dokázal poradit. Jeho silnou stránkou je
vyvážená chuť a dobrá pěna.
Výhody:
dobrá chuť kávy, dobrá pěna
Nevýhody: vyšší cena
------------------------------------------------------------------------------
Delonghi
EC 820 (Electroworld)
Cena: 5 999 Kč
Příkon: 1 450 W
Objem nádrže: 1 l
Pěna: 3 body
Chuť: 3 body
Čas přípravy: v limitu
Vzhled: 5 body
Robustnost: 1 bod
Hodnocení: dobrý
Model
značky s velkou tradicí ze země s největšími milovníky
kávy na světě. EC 820 testující oslovil především jako nejhezčí
model v testu. Rozhodně patří k těm, jež upoutá
pozornost a svou přítomností pomůže vylepšit vzhled vaší kuchyně.
Také ergonomie tohoto modelu je velmi dobrá a je patrno, že konstruktéři
značky mají v oboru dlouholeté zkušenosti. Elastická pěna není
příliš hustá, doba průtoku i čas jsou v normě. Chuť kávy
je dominantně hořká. Menším problémem je fakt, že kávovar si po
práci s párou sám neochladí bojler. K přípravě kávy vás
ale nepustí, čímž nedojde k jejímu spálení. Nicméně musíte
počkat, až stroj přirozenou cestou zchladne. Také nám moc
nevyhovovala malá robustnost, která způsobuje značnou nestabilitu.
Tedy na rozdíl od těch nejstabilnějších bylo nutno používat zvláště
při „zamykání“ i odemykání obou rukou.
Výhody:
velmi dobrý design, dobrá chuť
Nevýhody: nedobrá stabilita
---------------------------------------------------------------------------
Saeco
Philips HD 8525/09 Estrosa
Cena:
5999 Kč
Příkon: 1050 W
Objem nádrže: 1 l
Pěna: 3 body
Chuť: 3 body
Čas přípravy: v limitu
Vzhled: 3 body
Robustnost: 1 bod
Hodnocení: dobrý
Tento
model je dle našeho názoru průměrným představitelem v dané
kategorii. Design není nikterak pronikavý a ani další vlastnosti výrazně
nevystupují nad rámec třídy. Celková konstrukce působí pak spíše
dojmem automatu. A to považujeme za zbytečné, protože firma již
dlouhá léta ukazuje, že kávovary umí.
Je však patrné, že i přes dlouhou tradici pákové modely nejsou
jejich doménou. Domníváme se ale, že spojením s Philipsem však
získala značka nejen nové finanční možnosti, ale i zkušený
tým, který pomůže
(dle našeho názoru nevzhledný model) zásadně
stylisticky i konstrukčně vylepšit. Kromě nepříliš poutavého
vzhledu se nám moc nelíbila ani páka. Její složitá konstrukce
neumožňuje snadné vyčištění. Je i nadměrně vysoká, čímž pohltí
mnoho kávy, která pak dlouho stéká
a nevytváří ideální „film“, což je pro výrobu dobrého
espresa dost podstatné. I když celkové výsledky chuti i kvality
nejsou nejhorší a dopadly v rámci průměru. Oproti nejlepším
ztrácela Estrosa i v celkové robustnosti. Také zde vzhledem k nízké
hmotnosti bylo nutno často kávovar druhou rukou přidržovat, aby se
samovolně nepohyboval po pracovní desce.
Výhody:
tradice v oboru
Nevýhody: podivná konstrukce páky, menší stabilita
----------------------------------------------------------------------------------------
Krups
XP5620 (Euroelektro)
Cena:
4 999 Kč
Příkon: 1450 W
Objem nádrže: 1 l
Pěna: 1 bod
Chuť: 2 body
Čas přípravy: nesplnil limit
Vzhled: 2 body
Robustnost: 2 body
Hodnocení: uspokojivý
Velmi
drobný model hodící se především do malých kuchyní. Obsahuje však
mnoho technologických konstrukcí, které jej
umožňují zařadit do této kategorie. Mezi jeho klady patří
především dobře umístěná nádrž na vodu s níž se pohodlně
pracuje. Tento model také dokáže automatické ochlazení bojleru po
spuštění páry, což není v této kategorii úplně samozřejmé.
Vlastní příprava kávy je
v některých vlastnostech odlišná od ostatních modelů. Například
neumožňuje zhotovit současně dvě porce, ale pouze jednu. Jak
test ukázal, tak to samo o sobě však není na závadu ve zhoršení
kvality. Dalším charakteristickým prvkem tohoto modelu je
„dlouhý dojezd“. Chuťově
je výsledné espresso o trochu více prázdnější než u ostatních
testovaných. Líbil se nám
naopak kvalitní lavinový
efekt. Kostrukce stroje je velmi málo robustní, což je logicky dáno
velmi kompaktním provedení Z tohoto hlediska to nebylo nejhorší.
Výhody:
kompaktní konstrukce, snadný přístup k nádržce na vodu
Nevýhody: nejhorší výsledná chuť
Petr
Řezáč |