Na první pohled by se mohlo zdát, že elektrický kuchyňský kráječ
je velmi jednoduché zařízení, na kterém se nedá nic zkazit. Redakční
test překvapivě ukázal, že naopak mnohá, leckdy kompromisní řešení,
vedou často k horším užitným vlastnostem. Ze šesti modelů
jsme tak pouze dva mohli hodnotit jako velmi dobré. Na druhé straně
spektra byl i model, který neměl v podstatě žádné vlastnosti,
pro které by jej bylo dobré jej doporučit. A jaký by dobrý kráječ
měl být? Tak především by samozřejmě měl co nejlépe krájet co
největší množství surovin. Měl by bez problémů zvládat sýry o
různé tučnosti. Být schopen vytvořit například velmi tenká kolečka
„uheráku“ či dalších trvanlivých salámů. Poradit by si měl i
se šunkou či uzeným. To však zdaleka není u kráječů pouze jen to
podstatné. Velmi znepříjemnit práci vám může například zadrhávající
„vozík“. Zde je podstatná především konstrukce a důmyslnost
vlastního posuvu. V poslední době je trendem více zvětšovat
prostor pro nádobu na nakrájené potraviny. Řezný kotouč u moderních
konstrukcí mění své umístění a je umístěn stále výše od
kuchyňské pracovní plochy. Ty nejlepší modely pak mají výrazně
asymetrickou stavbu. Podstavec s horním dílem kráječe je spojen
pouze v jedné části, plocha na umístění krájených potravin
je „ve vzduchu“ a pod ní je komfortní prostor pro zasouvání i větších
nádob na nakrájené produkty. Dalším trendem je nakloněná pracovní
plocha, ta umožňuje menší přítlak na krájené produkty a zároveň
nakrájené plátky padají pod menším úhlem do připravených nádob.
Jak jsme testovali
U
všech testovaných modelů jsme se zaměřili především na sílu a
kvalitu řezu zpracovávaných surovin. Krájeli jsme například 30% a
45% sýry. Podrobně jsme se zaměřili například na uherské a
trvanlivé salámy. Právě tady byly rozdíly často velmi značné.
Zatímco nejlepší modely vytvořily kolečka velmi tenká s minimálním
rozdílem šířky jednotlivých plátků, jiné vůbec pravidelné jemné
plátky s jednotnou silou po celém obvodu nebyly schopny zhotovit.
Zajímala nás také konstrukce pohyblivých částí pracovní krájecí
plochy (vozíku). I tady byl rozdíl. U některých bylo nutno vynakládat
větší energii. Naopak některé vozíky měly v dráze velkou vůli,
tedy vlastnost, která znesnadňuje vlastní krájení.
Zelmer
493.6 SL Alexis (Digiprofi) cena:
2 402 Kč
příkon:
200 W
hmotnost: 4,4 kg
tloušťka plátků: 0 – 15 mm
rozměry (VxŠxH): 25 x
23 x 36 cm
Tento
model je opatřen moderní nakloněnou rovinou. Na kuchyňské lince
stojí na dvou nohách umístěných v krajích přístroje. Mezi
nimi je tak značný prostor pro nakrájené potraviny a umožňuje
podložení nádoby o maximální výšce 4 cm. Na
první pohled se může zalíbit jak komfortní prostor odkládání,
tak i docela hezký a moderní vzhled. To je také asi jediné, co nás uchvátilo. Vadí nám mimo jiné
konstrukce přítlačné desky a pohybu vozíku. Při tlaku na krájené
potraviny se stejně jako u levnějších modelů může snadno zadrhávat
nebo zaseknout o plast nad krájecím kotoučem. To však není všechno,
nepodařilo se například ani ukrojit tenké kolečko trvanlivého salámu,
či sýra. „Uherák“ vytvářel
jakési šupiny při zvýšení nastavení na větší tlouštku
kolečka se stejně nepodařilo vytvořit celistvé a stejnoměrné kolečko
po celém obvodu salámu. U většiny druhů sýrů byla situace obdobná.
Nepodařilo se nám ukrojit tenký, pravidelný plátek. Situace se nezměnila
ani po výměně „hladkého“ krájecího kotouče. Hlavním problémem
je dle našeho názoru v odlišném přítlaku spodní a vrchní části
krájeného produktu. Mimo jiné je tento model hlučný a zvukově nám
svým měněním výšky tónů při práci připomínal spíše brusku
nebo cirkulárku.
Výhody:
pěkný moderní vzhled
Nevýhody: nepříjemný zvuk motoru, výrazně nepřesné krájení
zvláště tenkých plátků
Hodnocení:
uspokojivý
--------------------------------------------------------------------------
Siemens MS 65000
(K+B elektro) cena: 1699 Kč
příkon: 110 W
hmotnost: 2,2 kg
tloušťka plátků: 0 – 15 mm
rozměry (VxŠxH): 23,3
x 23 x 33 cm
Na
první pohled klasická koncepce, žádná nakloněná rovina, nicméně
spodní hrana pracovní desky je ve výšce 3,2 cm, lze tedy podložit mělké
menší talířky. Vozík dobře jezdí. Stroj je vybaven pojistkou.
Univerzální vlnovitě zbroušený nůž z nerezové oceli řeže
velmi slušně většinu potravin. V krájení tenkých koleček je
však výrazně slabší než nejlepší model. I zde nejsou upevnění
hlavy a přítlačné desky tak pevné, aby při různém tlaku neměnily
samovolně vzájemné nastavení úhlu. Motor má tichý chod. Dobře je
vyřešena i ochrana prstů při krájení. Pozitivní je stabilita kráječe
při řezání zajištěná gumovými přísavkami. Uživatelkou výhodou
je i přihrádka na kabel, který tak zbytečně neruší vzhled pracoviště,
pokud se se strojem nepracuje. Maximální šířka krájeného produktu
je 15 milimetrů, což není sice šířka závratná, ale pro krájení
běžných potravin dostatečná Na vozíku je třípolohový spínač, kterým lze buď vozík
uvolnit a vyndat, či naopak zaaretovat. Model na nás svou konstrukcí
i dílenským provedení působí vcelku seriozně. Nemá sice žádné
výstřelky ani hi-tech provedení, ale ve své cenové relaci je jeho nákup
určitě dobrým řešením.
Výhody:
dobré dílenské zpracování
Nevýhody: krájí ne příliš pravidelné tenké plátky
trvanlivého salámu
Hodnocení:
dobrý
------------------------------------------------------------------------------------
Fagor
CF 150 (Kovoslužba) cena:
1270 Kč
příkon:
150 W
hmotnost: 4,4 kg
tloušťka plátků: 0 – 15 mm
rozměry (VxŠxH): 31 x
28,5 x 39,5 cm
I když design je
do jisté míry subjektivní záležitostí, tento model je dle našeho
názoru opravdu bezkonkurenčně
nejméně vzhledově zdařilý z celého testu. U většiny z nás
evokoval techniku z šedesátých let minulého století. I
ergonomicky je nelogický. Spouštěcí tlačítko je umístěno zcela
dole vpředu, tedy stroj si nelze při krájení dostatečně přidržet.
Nožičky, ač z dálky vypadají jako přísavky, jsou z tvrdého
plastu a kloužou. Kovové výlisky mají nepřesné výstupky, které
opticky negativně zasahují do hran přístroje.
Páka na regulaci šíře řezu je mohutná, neestetická. Při
prvním spuštění při krájení sýra byl velmi intenzivně cítit
pach z motoru. Specifickou kapitolou je prostor, kam by měl padat nařezaný
potravinářský produkt. Ten zde chybí. Ukrojený plátek suroviny padá
na šikmou základnu stroje, či na regulační páku. Hladký krájecí
kotouč se při práci vychyluje o několik milimetrů. Jednoduché není
ani uvolňování kotouče. Jeho otočný mechanismus není opatřen
bajonetem, ale má dlouhý plastový závit se značným množstvím
vazelíny, která se při neopatrném zacházení může kontaminovat krájené
potraviny.
Výhody:
robustní konstrukce
Nevýhody: špatně řešený odkládací prostor pro nařezané
suroviny, celkové dílenské zpracování
Hodnocení:
uspokojivý
---------------------------------------------------------------------
Graef
E 136 Twineconomic (Mader) cena:
2211 Kč
příkon:
140 W
hmotnost: 3,2 kg
tloušťka
plátků: 0 – 15 mm
rozměry (VxŠxH): 26 x
24 x 33 cm
První,
co vás upoutá, je vysoko umístěný řezný kotouč a horní pracovní
deska. Ta je upevněna excentricky pouze v jedné třetině vlastního
kráječe. Její spodní hrana je vzdálena od podstavce necelých 5 cm,
což umožňuje komfortní podsunutí různých nádob, včetně hlubokých
talířů. Tento fakt považujeme za jednu z rozhodujících
pozitivních vlastností pro kvalitní sběr nakrájených surovin.
Nerezový nůž s hrubšími zuby krájí velmi dobře vše od
chleba až po tučné sýry a takřka průhledná kolečka trvanlivého
salámu. Ty mohou být i velmi jemné a jsou „nejpřesnější ze všech, které byly v testu
dosaženy. Především proto, že sama úhlová konstrukce je velmi přesná,
materiály se při různém přítlaku navzájem výrazněji odlišně
neohýbají. Model je vybaven je zvláštním krájecím kotoučem na šunku.
Motor je dostatečně tichý a výkonný. Volič ovládání pracuje jak
v kontinuálním tak i přerušovaném provozu. Tento model má
velmi vyvážené vlastnosti. Kvalita práce i komfort v některých
aspektech výrazně předčily většinu ostatních modelů v testu.
Výhody:
výborný řez i velmi tenkých plátků, velmi dobře řešený prostor
pro nakrájené potraviny
Nevýhody:
absence přísavek
Hodnocení:
vítěz
testu
-------------------------------------------------------------------------------
Ritter
Compact 1 (Bielmaier) cena: 1974 Kč
příkon:
130 W
hmotnost: 2,5 kg
tloušťka plátků: 0 – 22 mm
rozměry (VxŠxH): 20,5
x 23,5 x 33 cm
Malý
kompaktní a vhodný do menších kuchyní především v panelových
domech. Zřejmě ne zcela ideální nůž způsobuje subjektivní pocit
slabšího motoru. Při větším přítlaku se svislá deska odchyluje
a tlouška krájené suroviny se rozšiřuje oproti požadovanému
nastavení. Maximální trvalý chod, který je určen v návodu,
tedy pouhých pět minut je buď pojištěním výrobce proti případným
reklamacím, nebo jde v převodovém „soustrojí o komponenty z méně
houževnatého plastu. Naopak přítlačná a pracovní deska v kovovém
provedení je velmi dobrým řešením. Volitelná šíře řezu s maximem
20 milimetrů je více než standard. Také úložný prostor pro kabel
je sympatický. Odkládací prostor je podstatně nižší než například
u Graefu a Conceptu. Lze ale podsunout odkládací tácek přímo pod řezný
nůž, řez je tedy nad jeho středem.
Výhody:
kompaktní tvar, kovová a přítlačná a pracovní deska
Nevýhody:
oproti vítězi horší přesnost při krájení jemných plátků salámu.
Hodnocení:
dobrý
--------------------------------------------------------------------------
Concept
KP 3530 ( Elsap)
cena: 1896 Kč
příkon: 130 W
hmotnost: 2,5 kg
tloušťka plátků: 0 – 25 mm
rozměry (VxŠxH): 25 x 26
x 35 cm
Tento
stroj byl pro nás velmi příjemným překvapením. Česká značka
Valenta Elko obohatila trh modelem, který je designově nejen velmi působivý,
ale je i velmi dobrý po stránce ergonomické. To platí například i
o kolečku na regulaci šířky záběru. Konstrukce vychází z moderní
koncepce nakloněné roviny. Ukrojený plátek suroviny odpadává pod
úhlem menším než 90 stupňů. To je výhodné i proto, že nemusíte
tolik surovinu přitlačovat a práce je tak pohodlnější. Zajímavým
řešením je i možnost rozšíření pracovní plochy. I když na rozdíl
od Graefu není postaven na jedné noze, ale je upevněn na dvou plochách
po krajích, kde tak vzniká se značný odkladní prostor i pro hluboké
talíře. Toto řešení přináší dostatečný komfort krájení.
Jeho vlastnosti jsou vyvážené a zvláště v krájení tenkých
plátků tvrdých trvanlivých salámů je výsledek excelentní. Tento
model je bezkonkurenčně v nejlepším poměru cena/výkon a pro
toho, kdo nechce za kráječ vydávat velké částky, je ideální.
Výhody:
moderní design, kvalitní
řezy i úzkých plátků, výborný poměr cena výkon
Nevýhody:
kratší kabel
Hodnocení:
velmi
dobrý
Petr
Řezáč
|